piecze się go w piekarniku pod poduszką warzywną lub skórką serową. Nadają się do tego różne dodatki, zwłaszcza gotowane ziemniaki z masłem i ziołami, kremowe sosy i biały chleb. Prawdziwą ozdobą świątecznego stołu będzie bułka z makreli. Jako nadzienie stosuje się różnorodne warzywa, ser, czosnek, przyprawy, świeże zioła. Jest nie tylko smaczny i sycący, ale ma również atrakcyjny i apetyczny wygląd.
makrela jest najczęściej spotykana w przepisach z tymi pięcioma potrawami:
nawet najbardziej wybredny smakosz nie oprze się rybie o delikatnym miąższu, której smaku nie można pomylić z niczym innym. Filety rybne można kupić w postaci świeżo mrożonej lub świeżej. Po lekkim zamrożeniu ryba morska nie traci swoich korzystnych właściwości. Początkujący kucharz może upiec go w kuchence mikrofalowej lub w specjalnym rękawie do gotowania w piekarniku, a danie będzie pyszne, zwłaszcza jeśli podczas gotowania dodasz jagody czarnej porzeczki. Makrela jest często nadziewana ulubionymi zbożami, koniecznie dodając aromatyczne zioła.