makrela pikantna z czosnkiem mrożona

ryba ma doskonały smak! Radzę gotować dla wszystkich! Każde menu opracowane dla pełnowartościowej i zdrowej diety musi koniecznie zawierać ryby. Makrela jest jednym z najzdrowszych gatunków ryb. Mięso tej tłustej, delikatnej, smacznej ryby jest bogate w zdrowe tłuszcze i witaminy.Makrela jest również ceniona za wysoką zawartość białka, które jest jakościowo wchłaniane przez organizm.Mimo to makrela nie jest tak kaloryczna jak większość gatunków białych ryb. Ryby solone w ten sposób można przechowywać w zamrażarce przez długi czas, wyjmując w razie potrzeby. Jednocześnie smak nie zmienia się od długotrwałego przechowywania.Smak soli i przypraw można zmieniać w zależności od preferencji,a także ilości ryb.
SrebroAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 60 % 18 g
tłuszcze 37 % 11 g
węglowodany 3 % 1 g
175 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 d
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przepraszam za skalę produkcji, ale nie mogę ugotować tak smacznej rzeczy w inny sposób.I tak lekko rozmrażamy makrelę, odcinamy głowy, ogony i płetwy.Pokrój makrelę wzdłuż grzbietu, usuń kości i oczyść brzuch.Przy lekko rozmrożonej rybie odwłoki są bardzo dobrze czyszczone, czarny film można łatwo usunąć.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozłóż makrele po rozłożeniu.Wymieszaj sól, zmielony pieprz i kolendrę.Posyp wszystkie ryby tą pikantną mieszanką.Według własnego uznania możesz dodać swoje ulubione przyprawy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój czosnek w cienkie plasterki i ułóż losowo na rybach.Czasami robię jedną część ryby z czosnkiem, a drugą bez czosnku.Złóż rybę, nakładając jedną połowę na drugą.Włóż rybę do odpowiedniego naczynia i wstaw do lodówki na cztery godziny.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie każdą rybę szczelnie owinąć folią spożywczą lub torbą i przechowywać w zamrażarce.Jeśli mam soloną rybę z czosnkiem i bez, aby wiedzieć, gdzie leży, podpisuję ją.Taka ryba jest przechowywana w zamrażarce do trzech miesięcy.

jeśli lubisz makrele, koniecznie spróbuj ugotować według tego przepisu. Makrela okazuje się umiarkowanie słona, pachnąca, przyprawy nadają rybie doskonały smak! Taka ryba jest przechowywana przez okres do trzech miesięcy, zawsze pomoże Ci w przypadku "gościa na wyciągnięcie ręki" i nagle będziesz chciał zjeść słone,a ona jest tutaj gotowa na skrzydłach. Pozostaje tylko wyjąć z zamrażarki, trochę rozmrozić, zdjąć skórkę i pokroić na kawałki. Skóra jest łatwo usuwana, wystarczy położyć się przez dziesięć minut. Podczas gdy gotujesz kruche ziemniaki, ryba będzie gotowa do posiłku.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Makrela wędzona - 221   kcal/100g
  • Makrela gotowana - 211   kcal/100g
  • Makrela świeża - 181   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g

Podobne przepisy