wobla suszona w domu

pyszne suszone ryby do piwa! Polizasz palce! Suszone wobla w domu okazuje się bardzo smaczne, ale gotowanie zajmie dużo czasu. Przed suszeniem ryby należy posolić. Sam proces z udziałem kucharza nie jest długi, ale okres solenia i suszenia zmusza do cierpliwości. Do suszenia należy wybrać osoby o niewielkich rozmiarach. Są ludzie, którzy nie lubią solić wypatroszonych ryb, ale solić całą. Jest to również opcja, ale powiedzmy-dla amatora.
♥PiaiviAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 89 % 40 g
tłuszcze 11 % 5 g
węglowodany 0 % 0 g
204 kcal
IG: 0 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 6 D 5 h

1. Przede wszystkim włóż rybę do zlewu i dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Po tym procesie przystępujemy do czyszczenia. Za pomocą ostrego noża parujemy brzuch wobla, dokładnie oczyszczamy wnętrze. Przygotowane ryby ponownie myjemy pod bieżącą wodą, nie tylko na zewnątrz, ale także wewnątrz. W razie potrzeby ryby nie można wypatroszyć, ale ugotować w całości. W takim przypadku należy go po prostu dokładnie umyć.

2. Rybę wkładamy do miski lub rondla, posypując każdą warstwę solą. Wlej również sól na dno pojemnika. Pozostaw na 3 dni w lodówce. Używamy dużej soli, im większa, tym lepiej. Możesz również dodać liść laurowy i czarny mielony pieprz. Ale to wszystko do woli. Pokrywamy pojemnik pokrywką o mniejszej średnicy (może to być płaski talerz), ustawiamy ucisk.

3. Po upływie określonego czasu moje ryby pod bieżącą wodą. Następnie włóż go do głębokiej miski i napełnij wodą. Moczyć wobla przez 3 godziny. W rezultacie będzie lekko solony. Jeśli chcesz, możesz namoczyć mniej, wtedy otrzymasz bardziej słoną wersję.

4. Następnie namoczoną rybę zawieszamy za otworami na oczy. Pozostaw do wyschnięcia. Suszyć na zewnątrz lub w dobrze wentylowanym pomieszczeniu. Jeśli na podwórku jest lato, pojawia się problem - muchy. Wieszając rybę, należy ją chronić przed muchami, pomoże w tym Gaza. Ryba jest powolna przez różne ilości czasu. Zależy to od wilgotności powietrza, warunków temperaturowych, Pory roku. Jeśli Na zewnątrz jest lato i sucho, ryba jest w pełni gotowa w ciągu trzech dni.

przechowuj rybę, owijając ją w papierową torbę i kładąc na dolnej półce lodówki.

miłej degustacji!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Sol - 0   kcal/100g
  • Wobla suszona - 235   kcal/100g

Podobne przepisy