skład / składniki
metoda gotowania
aby pomidory szybko się soliły, przekłuwa się je wykałaczką. Możesz przebić nawet w kilku miejscach. Pozwoli to solance odżywić warzywa w krótkim czasie. Pomidory można solić w słoikach, do tego celu nadaje się również emaliowana patelnia z pokrywką. Pomidory powinny być dojrzałe, ale nie przejrzałe. Cukier w tym przepisie pomaga złagodzić smak pomidora. Jeśli chcesz uzyskać ostrzejszy smak, nie możesz dodać cukru. Gorący ambasador to jeden z najszybszych sposobów na przygotowanie pysznych, lekko solonych pomidorów.
1. Umyj wiśnie pod bieżącą wodą, usuń łodygi. Upewnij się, że zepsute owoce nie zostaną złapane.
2. Przebij każdy pomidor drewnianym szpikulcem w miejscu mocowania łodygi. Możesz to zrobić wykałaczką.
3. Obierz czosnek, pokrój każdy ząbek na kilka części wzdłuż. Moje liście mięty pod bieżącą wodą.
4. Pomidory układamy w czystych słoikach. Do każdego słoika dodaj czosnek i liście mięty, a także kilka groszków czarnego pieprzu.
5. Wlej wodę do rondla, Wyślij do ognia. Doprowadź wodę do wrzenia, a następnie dodaj sól i cukier. Mieszaj, aż całkowicie się rozpuszczą.
6. Zalej pomidory powstałą solanką, przykryj pokrywkami. Wlej natychmiast, nie czekając, aż ostygnie. To gorący ambasador.
7. Pozostaw w temperaturze pokojowej na 2-3 godziny, aż solanka całkowicie ostygnie. Po określonym czasie pomidory można już jeść.
gdy solanka ostygnie, włóż słoiki do lodówki. W razie potrzeby wyjmujemy pomidory.
miłej degustacji!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g