lekko solone ogórki z liśćmi jeżyny

pyszna i prosta letnia przekąska urozmaica menu! Lekko solone ogórki z liśćmi jeżyny to danie, które doskonale orzeźwia w letnie upały. Są tak proste w przygotowaniu, że poradzi sobie nawet początkujący kucharz. W razie potrzeby dodaje się zielenie. Piękne połączenie smaków i dostępność składników sprawiają, że ta przekąska jest bardzo popularna.
svetikSAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 67 % 2 g
10 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 D 30 min

to klasyczny przepis na gotowanie lekko solonych ogórków. To danie jest uważane za tradycyjne w krajach Europy Wschodniej. Ta przekąska jest znana każdemu. Metoda małosolna jest bardzo prosta i szybka. Do tego potrzebujesz:

1. Wybierz odpowiednie ogórki. Najlepiej nadają się ciasne i Młode. Wskazane jest wybranie ich tego samego rozmiaru, aby proces gotowania przebiegał równomiernie. Należy również zwrócić uwagę na obecność pryszczy - oznacza to, że ogórki są najbardziej odpowiednie do solenia. Dokładnie umyj pod bieżącą wodą i odetnij końcówki nożem po obu stronach. Pomoże to skrócić czas ich solenia.

2. Obierz główkę czosnku. Czosnek lepiej też wybrać Młody, podczas gdy ząbki są jeszcze białe-będzie smaczniejszy .

3. Koperek, liście chrzanu i jeżyny dobrze umyć w wodzie i przenieść do odpowiedniego pojemnika (może to być słoik lub rondel). Ogólnie rzecz biorąc, lekko solone ogórki są doskonale "przyjazne" z różnorodnymi zieleniami. Eksperymentując z różnymi składnikami, możesz osiągnąć bardzo ciekawy smak gotowego dania. Następnie na wierzchu zieleni należy umieścić obrane ząbki czosnku.

4. Umieść ogórki w pojemniku z czosnkiem i ziołami. Należy starać się układać je tak ciasno, jak to możliwe. Możesz również naprzemiennie ogórki z warstwą zieleni.

5. Dodaj sól do zimnej wody przygotowanej do przepisu. Mieszaj solankę, aż sól całkowicie się rozpuści.

6. Wlej przygotowaną solankę do pojemnika z ogórkami i pozostaw luźno zamkniętą na dwa dni. Jeśli solisz w słoiku, lepiej przykryć wierzch zamiast pokrywki tkanym materiałem. Ponadto w procesie solenia pewna ilość płynu wypłynie przez krawędź, dlatego lepiej jest zapewnić talerz lub tacę pod słoikiem.

wspaniała przekąska jest gotowa!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Świeże ogórki - 15   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Chrzanów - 49   kcal/100g
  • Chrzan tarty z cytryną - 117   kcal/100g
  • Chrzan tarty z czosnkiem - 72   kcal/100g
  • Chrzan tarty stołowy - 117   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Liście jeżyny - 0   kcal/100g

Podobne przepisy