skład / składniki
metoda gotowania
to klasyczny przepis na gotowanie lekko solonych ogórków. To danie jest uważane za tradycyjne w krajach Europy Wschodniej. Ta przekąska jest znana każdemu. Metoda małosolna jest bardzo prosta i szybka. Do tego potrzebujesz:
1. Wybierz odpowiednie ogórki. Najlepiej nadają się ciasne i Młode. Wskazane jest wybranie ich tego samego rozmiaru, aby proces gotowania przebiegał równomiernie. Należy również zwrócić uwagę na obecność pryszczy - oznacza to, że ogórki są najbardziej odpowiednie do solenia. Dokładnie umyj pod bieżącą wodą i odetnij końcówki nożem po obu stronach. Pomoże to skrócić czas ich solenia.
2. Obierz główkę czosnku. Czosnek lepiej też wybrać Młody, podczas gdy ząbki są jeszcze białe-będzie smaczniejszy .
3. Koperek, liście chrzanu i jeżyny dobrze umyć w wodzie i przenieść do odpowiedniego pojemnika (może to być słoik lub rondel). Ogólnie rzecz biorąc, lekko solone ogórki są doskonale "przyjazne" z różnorodnymi zieleniami. Eksperymentując z różnymi składnikami, możesz osiągnąć bardzo ciekawy smak gotowego dania. Następnie na wierzchu zieleni należy umieścić obrane ząbki czosnku.
4. Umieść ogórki w pojemniku z czosnkiem i ziołami. Należy starać się układać je tak ciasno, jak to możliwe. Możesz również naprzemiennie ogórki z warstwą zieleni.
5. Dodaj sól do zimnej wody przygotowanej do przepisu. Mieszaj solankę, aż sól całkowicie się rozpuści.
6. Wlej przygotowaną solankę do pojemnika z ogórkami i pozostaw luźno zamkniętą na dwa dni. Jeśli solisz w słoiku, lepiej przykryć wierzch zamiast pokrywki tkanym materiałem. Ponadto w procesie solenia pewna ilość płynu wypłynie przez krawędź, dlatego lepiej jest zapewnić talerz lub tacę pod słoikiem.
wspaniała przekąska jest gotowa!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Świeże ogórki - 15 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Chrzanów - 49 kcal/100g
- Chrzan tarty z cytryną - 117 kcal/100g
- Chrzan tarty z czosnkiem - 72 kcal/100g
- Chrzan tarty stołowy - 117 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Liście jeżyny - 0 kcal/100g