marchewkowe blaty z ziołami i koperkiem na zimę
skład / składniki
15
porcje:
metoda gotowania
1. Możesz użyć zieleni, która najbardziej Ci się podoba. Najważniejsze, że byłby świeży, nie wietrzny. Posortuj gałązki zieleni, spłucz pod bieżącą wodą, możesz najpierw wlać ciepłą wodę do naczynia i moczyć przez 10-15 minut.
2. Rozłóż umyte warzywa na ręczniku, aby szkło było płynne. Jak wyschnie, pokrój.
3. Wkładamy do czystych, suchych słoików. Warstwa posiekanych ziół, naprzemiennie z warstwą soli. Lekko ubijamy, zamykamy pokrywkami i wkładamy do lodówki do przechowywania.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Liście buraka - 12 kcal/100g
- Marchewka - 35 kcal/100g