kapusta z burakami i korzeniem selera na zimę
skład / składniki
10
porcje:
metoda gotowania
rozdrobnij kapustę, włóż do miski, Posol, ugniataj ręką. Buraki umyć, zetrzeć, wymieszać z kapustą, dodać paprykę. Przygotuj marynatę: umyj seler, obierz, pokrój w kostkę, wrzuć do wody, dodaj ocet, ziele angielskie, zagotuj. Kapustę z burakami przełożyć z głębokiej emaliowanej miski, dodać marynatę. Płyn powinien być większy o 2 palce nad warzywami. Marynuj przez 3 dni w ciepłym miejscu. Włóż do słoików, zamknij pokrywkę, pozostaw do przechowywania na zimę
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Korzeń selera - 32 kcal/100g