miękki smalec w solance

świetna przekąska - bardzo smaczna i może być przechowywana przez długi czas. Spróbuj! Często przygotowuję taką przekąskę, ponieważ wszyscy domowi uwielbiają smalec w dowolnej formie. Ze wszystkich metod ten jest najbardziej, szczególnie podoba mi się to, że taki tłuszcz jest nie tylko miękki i smaczny, ale także przechowywany przez długi czas.
OksanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 4 % 2 g
tłuszcze 94 % 45 g
węglowodany 2 % 1 g
411 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 7 D 40 min

najpierw przygotuj solankę, dla której zagotuj wodę, dodaj sól i mieszaj, aż całkowicie się rozpuści. Gdy woda się zagotuje, zdejmij patelnię z ognia i ostudź.

podczas chłodzenia solanki przygotuj smalec: pokrój go na duże kawałki, które włóż do wcześniej przygotowanych słoików. Musisz położyć luźno, lepiej wziąć większe banki. Zwykle używam puszek o pojemności 2-3 litrów.

między kawałkami smalcu umieść lavrushkę, ziarna pieprzu i obrane ząbki czosnku. Napełnij wszystko solanką i pozostaw na 6-7 dni w temperaturze pokojowej.

czas minął-smalec jest gotowy. Również tłuszcz przygotowany w ten sposób jest przechowywany przez długi czas i nie traci smaku. Musisz przechowywać go na zimno.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wieprzowy - 871   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947   kcal/100g
  • Skwarki wieprzowe - 895   kcal/100g
  • Smalec - 797   kcal/100g
  • Szpik - 658   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy