miękki smalec w solance
skład / składniki
40
porcje:
metoda gotowania
najpierw przygotuj solankę, dla której zagotuj wodę, dodaj sól i mieszaj, aż całkowicie się rozpuści. Gdy woda się zagotuje, zdejmij patelnię z ognia i ostudź.
podczas chłodzenia solanki przygotuj smalec: pokrój go na duże kawałki, które włóż do wcześniej przygotowanych słoików. Musisz położyć luźno, lepiej wziąć większe banki. Zwykle używam puszek o pojemności 2-3 litrów.
między kawałkami smalcu umieść lavrushkę, ziarna pieprzu i obrane ząbki czosnku. Napełnij wszystko solanką i pozostaw na 6-7 dni w temperaturze pokojowej.
czas minął-smalec jest gotowy. Również tłuszcz przygotowany w ten sposób jest przechowywany przez długi czas i nie traci smaku. Musisz przechowywać go na zimno.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wieprzowy - 871 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947 kcal/100g
- Skwarki wieprzowe - 895 kcal/100g
- Smalec - 797 kcal/100g
- Szpik - 658 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g