smalec w gorącej solance
skład / składniki
35
porcje:
metoda gotowania
gotowanie zaczynamy od solanki. Umieść patelnię z wodą na kuchence. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie, sól i całą cebulę (nieobraną).
kawałki smalcu układamy na patelni. Gdy solanka się zagotuje, wlej ją do pojemnika ze smalcem, a po wybraniu płytki o pożądanej średnicy poddajemy tłuszcz uciskowi. Musi stać przez cztery dni w temperaturze pokojowej.
po tym czasie wyjmujemy smalec, wycieramy go, posypujemy pieprzem, pocieramy czosnkiem i wkładamy do zamrażarki na co najmniej kilka godzin. Po zamrożeniu wyjmujemy i kroimy na talerze.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy - 871 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947 kcal/100g
- Skwarki wieprzowe - 895 kcal/100g
- Smalec - 797 kcal/100g
- Szpik - 658 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g