smalec w gorącej solance

koniecznie spróbuj smalcu w gorącej solance. Cóż, bardzo smaczne! Kolejny ciekawy przepis, który ostatnio przykuł moją uwagę. Po pierwszym doświadczeniu okazało się całkiem nieźle, a Goście, którzy mieli okazję spróbować smalcu w gorącej solance w moim wykonaniu, powiedzieli, że nigdy nie próbowali smaczniejszego smalcu!
tusikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 2 % 1 g
tłuszcze 98 % 41 g
węglowodany 0 % 0 g
364 kcal
IG: 0 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 4 D 2 h 20 min

gotowanie zaczynamy od solanki. Umieść patelnię z wodą na kuchence. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie, sól i całą cebulę (nieobraną).

kawałki smalcu układamy na patelni. Gdy solanka się zagotuje, wlej ją do pojemnika ze smalcem, a po wybraniu płytki o pożądanej średnicy poddajemy tłuszcz uciskowi. Musi stać przez cztery dni w temperaturze pokojowej.

po tym czasie wyjmujemy smalec, wycieramy go, posypujemy pieprzem, pocieramy czosnkiem i wkładamy do zamrażarki na co najmniej kilka godzin. Po zamrożeniu wyjmujemy i kroimy na talerze.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy - 871   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947   kcal/100g
  • Skwarki wieprzowe - 895   kcal/100g
  • Smalec - 797   kcal/100g
  • Szpik - 658   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy