skład / składniki
metoda gotowania
1. Oczyść rybę, wypatrosz, dokładnie spłucz. Głowy można usunąć lub zostawić. Ponadto, jeśli chcesz, możesz pokroić rybę na kawałki. Zwykle tego nie robimy, woląc zostawić ryby w całości i z głowami.
2. Obierz cebulę i czosnek. Pokrój cebulę w pierścienie, drobno posiekaj czosnek.
3. Spód odpowiedniego pojemnika posyp solą i połóż warstwę lipienia, posyp je również solą, dodaj trochę pieprzu, część czosnku i cebuli.
4. Połóż rybę drugą warstwą. Kontynuuj układanie ryb warstwami, równomiernie rozprowadzając sól, pieprz, czosnek i cebulę między warstwami.
5. Przykryj pojemnik pokrywką. Możesz lekko docisnąć rybę.
6. W temperaturze pokojowej moczyć rybę przez 12-24 godziny. Czas zależy od wielkości ryb do stopnia zasolenia, który kochasz. Zasadniczo taką rybę można zacząć próbować po kilku godzinach.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Lipień - 88 kcal/100g