Lipień małosolny

Przygotuj lipień niesamowicie pyszny dzięki temu przepisowi! Mówią, że lipień jest wskaźnikiem czystości zbiornika. Bardzo delikatna ryba. Jeśli zdarzy ci się ją zdobyć, sugeruję, żebyś ją zamalosolił. Według naszego męża smak tej metody lipienia jest najbardziej odpowiedni - niesamowicie smaczny !
AliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 84 % 16 g
tłuszcze 11 % 2 g
węglowodany 5 % 1 g
82 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 D 30 min

1. Oczyść rybę, wypatrosz, dokładnie spłucz. Głowy można usunąć lub zostawić. Ponadto, jeśli chcesz, możesz pokroić rybę na kawałki. Zwykle tego nie robimy, woląc zostawić ryby w całości i z głowami.
2. Obierz cebulę i czosnek. Pokrój cebulę w pierścienie, drobno posiekaj czosnek.
3. Spód odpowiedniego pojemnika posyp solą i połóż warstwę lipienia, posyp je również solą, dodaj trochę pieprzu, część czosnku i cebuli.
4. Połóż rybę drugą warstwą. Kontynuuj układanie ryb warstwami, równomiernie rozprowadzając sól, pieprz, czosnek i cebulę między warstwami.
5. Przykryj pojemnik pokrywką. Możesz lekko docisnąć rybę.
6. W temperaturze pokojowej moczyć rybę przez 12-24 godziny. Czas zależy od wielkości ryb do stopnia zasolenia, który kochasz. Zasadniczo taką rybę można zacząć próbować po kilku godzinach.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Lipień - 88   kcal/100g

Podobne przepisy