suszona noga jagnięca

świetnym sposobem na przygotowanie mięsa jest marynowanie i więdnięcie. Spróbuj! Po wypróbowaniu tej metody gotowania mięsa, na pewno będziesz go nadal używać:) okazuje się bardzo smaczny! I praktycznie nie wymaga od Ciebie wysiłku - tylko trochę cierpliwości, a potem możesz zadzwonić do znajomych:)
NinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 6 g
tłuszcze 70 % 14 g
węglowodany 0 % 0 g
145 kcal
IG: 0 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 25 d

przygotowanie tego przepisu składa się z dwóch etapów.

pierwszy etap-solenie:
- rozłóż warstwę soli na szerokiej blasze do pieczenia;
- połóż udko jagnięce na soli;
- dłońmi mocno Zbierz sól wokół nogi;
- część soli mocno, całkowicie przykryj nogę od góry.

w tej formie solić nogę przez tydzień w chłodnym, suchym miejscu, na przykład w pustej przygotowanej lodówce. Codziennie sprawdzaj i zagęszczaj sól. Gdzie sól staje się silnie nawilżona lub zabarwiona - dodaj świeżą suchą sól.

po siedmiu dniach solenia następuje drugi etap-suszenie:
- wyciągnij nogę z soli, strząśnij resztki;
- spłucz pod bieżącą zimną wodą;
- powiesić zwiotczać w chłodnym, suchym miejscu-na przykład na drzwiach lodówki-przez dwa i pół tygodnia lub dłużej.

podczas całego procesu upewnij się, że wilgoć nie gromadzi się w lodówce. Nie przechowuj tam żadnych płynów. Okresowo wentyluj przez 30 minut i w razie potrzeby wytrzyj ściany.

po 15-17 dniach peklowania mięso jest już gotowe do spożycia i może być przechowywane, a tym samym leżakowane przez bardzo długi czas. Im dłużej dojrzewa, tym lepiej smakuje.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Sól - 0   kcal/100g
  • Noga jagnięca - 318   kcal/100g

Podobne przepisy