skład / składniki
metoda gotowania
będziesz potrzebował fileta z różowego łososia pokrojonego w plastry.
jeśli ryba jest mrożona, nie ma potrzeby rozmrażania. Łatwiej jest ciąć mrożone ryby-kawałki są dokładniejsze.
zrób roztwór soli z zimną przegotowaną wodą, bardzo nasycony. Na 1l. 4-5 łyżek. l sól
Jeśli obrane ziemniaki unoszą się w roztworze-gotowe.
umieść rybę na 5-8 minut w roztworze. Następnie wyjmij, spłucz, osusz trochę serwetką.
umieść warstwy w odpowiednim naczyniu, skrop bezwonnym olejem słonecznikowym.
wstaw do lodówki na 30-40 minut.
podawać z cebulą, cytryną, ziołami.
porady
1.Kawałki należy ciąć o szerokości centymetra 1,5, w przeciwnym razie środek nie jest solony. Ponadto, jeśli do solanki wrzucisz więcej mrożonych ryb, czas należy zwiększyć do 10 minut. Na 1 kg ryby musisz zrobić co najmniej 1,25 litra solanki, jeśli więcej, nie będzie gorzej. W przeciwnym razie doskonały wynik, bardzo delikatna lekko solona ryba.
dodałem też czarne ziarna pieprzu, kawałki 30 na 1 kg, zmiażdżyłem paprykę nożem na stole, posypałem różowego łososia przed włożeniem do naczyń i zalaniem olejem. Papryka bardzo rozjaśniła smak
2. Dodaj 1 łyżkę do każdej czerwonej ryby podczas solenia. łyżka cukru na 1 kg ryby i 1 łyżka koniaku (alkoholu).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Gotowany różowy łosoś - 168 kcal/100g
- Różowy łosoś świeży - 142 kcal/100g
- Łosoś różowy - 169 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g