bardzo prosty Deli z karpia

najsmaczniejsze danie z karpia!
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 95 % 20 g
tłuszcze 5 % 1 g
węglowodany 0 % 0 g
86 kcal
IG: 0 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 8 D

dalik z karpia to najsmaczniejsze danie z tej ryby. Nie jest gorszy w smaku od analogów przygotowanych z pstrąga, łososia i innych drogich ryb. Aby przygotować balyk z karpia, potrzebujesz minimum czasu i składników. Ten przepis kulinarny znalazłem w książce kucharskiej, która zawierała przepisy na ryby. Zacznijmy analizować wszystkie niuanse.
 umyj rybę, odetnij ogon i głowę, pokrój wzdłuż grzbietu po obu stronach (bliżej kręgosłupa), Usuń kręgosłup, wyjmij wnętrzności i wyrzuć je. Resztę dobrze spłucz zimną wodą. Przetrzyj wszystkie kawałki grubą, nie jodowaną solą, włóż do naczyń warstwami. Każdą warstwę należy posypać solą i przechowywać w lodówce przez 5 dni. Po tym czasie odcedź solankę, opłucz każdy kawałek w zimnej wodzie i moczyć w wodzie przez 5 godzin, okresowo zmieniając wodę. Następnie powiesić do wyschnięcia w cieniu, pod wentylatorem lub na wietrze. Po 2 lub 3 dniach balon rybny będzie gotowy. Zawiń każdy kawałek w folię i włóż do lodówki. Jedzenie okaże się delikatne i smaczne! 
życzymy smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Sól - 0   kcal/100g
  • Tołpyga - 86   kcal/100g

Podobne przepisy