skład / składniki
metoda gotowania
dalik z karpia to najsmaczniejsze danie z tej ryby. Nie jest gorszy w smaku od analogów przygotowanych z pstrąga, łososia i innych drogich ryb. Aby przygotować balyk z karpia, potrzebujesz minimum czasu i składników. Ten przepis kulinarny znalazłem w książce kucharskiej, która zawierała przepisy na ryby. Zacznijmy analizować wszystkie niuanse.
umyj rybę, odetnij ogon i głowę, pokrój wzdłuż grzbietu po obu stronach (bliżej kręgosłupa), Usuń kręgosłup, wyjmij wnętrzności i wyrzuć je. Resztę dobrze spłucz zimną wodą. Przetrzyj wszystkie kawałki grubą, nie jodowaną solą, włóż do naczyń warstwami. Każdą warstwę należy posypać solą i przechowywać w lodówce przez 5 dni. Po tym czasie odcedź solankę, opłucz każdy kawałek w zimnej wodzie i moczyć w wodzie przez 5 godzin, okresowo zmieniając wodę. Następnie powiesić do wyschnięcia w cieniu, pod wentylatorem lub na wietrze. Po 2 lub 3 dniach balon rybny będzie gotowy. Zawiń każdy kawałek w folię i włóż do lodówki. Jedzenie okaże się delikatne i smaczne!
życzymy smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Sól - 0 kcal/100g
- Tołpyga - 86 kcal/100g