skład / składniki
metoda gotowania
krewni w wiosce prowadzą dużą farmę, całą farmę świń. Część produktów mięsnych trafia na rynek, a część do użytku domowego. Lub rozdawane krewnym, którzy lubią jeść, ale nie lubią zapachu wiejskiego obornika. Krewni tacy jak ja przygotowują różne potrawy z wiejskich gości, czasem tworzone według przepisów rolniczych.
aby smalec był dłużej przechowywany i nie "zardzewiał", nauczono mnie, jak konserwować w słoikach smalec w marynacie.
marynata-roztwór soli, solanka jest przygotowywana w ilości 100 g soli na litr wody. Przygotujemy duży pojemnik na solankę i wysterylizowane słoiki do skrętu. Przetwórz metalowe pokrywki wrzącą wodą.
zagotuj wymaganą ilość wody z solą. Smalec należy pokroić na kawałki, aby przechodził przez szyjkę słoika i swobodnie się z niego wydostawał (w przeciwnym razie będziesz jak ten lis z dzbanem okroshki). Obniżamy pokrojony tłuszcz do wrzącej solanki i odstawiamy na 5 minut. Wyjmujemy ugotowane kawałki, wkładamy do szklanych słoików i zalewamy solanką wzdłuż krawędzi. Zamykamy pokrywkami do konserwacji i kładziemy do góry nogami. Przechowywać schłodzone półfabrykaty w piwnicy.
smalec w takiej marynacie jest przechowywany przez długi czas, nie tracąc smaku. Podając go na stole, możesz pokroić lub posypać czosnek, posypać czarnym ziele angielskie lub czerwoną papryką.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wieprzowy - 871 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947 kcal/100g
- Skwarki wieprzowe - 895 kcal/100g
- Smalec - 797 kcal/100g
- Szpik - 658 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g