smalec w wodzie sól

Świetne proste puste miejsce na każdą okazję.
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 2 % 1 g
tłuszcze 98 % 42 g
węglowodany 0 % 0 g
380 kcal
IG: 0 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

krewni w wiosce prowadzą dużą farmę, całą farmę świń. Część produktów mięsnych trafia na rynek, a część do użytku domowego. Lub rozdawane krewnym, którzy lubią jeść, ale nie lubią zapachu wiejskiego obornika. Krewni tacy jak ja przygotowują różne potrawy z wiejskich gości, czasem tworzone według przepisów rolniczych.
aby smalec był dłużej przechowywany i nie "zardzewiał", nauczono mnie, jak konserwować w słoikach smalec w marynacie.
marynata-roztwór soli, solanka jest przygotowywana w ilości 100 g soli na litr wody. Przygotujemy duży pojemnik na solankę i wysterylizowane słoiki do skrętu. Przetwórz metalowe pokrywki wrzącą wodą.
zagotuj wymaganą ilość wody z solą. Smalec należy pokroić na kawałki, aby przechodził przez szyjkę słoika i swobodnie się z niego wydostawał (w przeciwnym razie będziesz jak ten lis z dzbanem okroshki). Obniżamy pokrojony tłuszcz do wrzącej solanki i odstawiamy na 5 minut. Wyjmujemy ugotowane kawałki, wkładamy do szklanych słoików i zalewamy solanką wzdłuż krawędzi. Zamykamy pokrywkami do konserwacji i kładziemy do góry nogami. Przechowywać schłodzone półfabrykaty w piwnicy.
smalec w takiej marynacie jest przechowywany przez długi czas, nie tracąc smaku. Podając go na stole, możesz pokroić lub posypać czosnek, posypać czarnym ziele angielskie lub czerwoną papryką.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wieprzowy - 871   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947   kcal/100g
  • Skwarki wieprzowe - 895   kcal/100g
  • Smalec - 797   kcal/100g
  • Szpik - 658   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy