śledzie lekko solone z cukrem i solą

trochę cierpliwości, a na stole pojawi się pyszny śledź. Małosolny śledź to świetne ekonomiczne i smaczne danie! I tak jeść i gotować sałatkę!
WiolettaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 57 % 13 g
tłuszcze 39 % 9 g
węglowodany 4 % 1 g
134 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 d
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.

śledź lekko solony, słony śledź, jak nie wypowiedz tego wyrażenia, wszystko okazuje się pyszne. Pomyśl tylko o tym, jak natychmiast chcesz zjeść kilka kawałków, a może nawet nie kawałki, ale całą rybę. Domowy śledź nie jest gorszy niż sklep, uwierz mi, nawet smaczniejszy. Przepisów kulinarnych potwierdzających tę wielką różnorodność. Na przykład: bierzemy śledzie, oczyszczamy je z wnętrzności i kości, w skrócie przygotowujemy filet. Pokrój na małe kawałki, sól, pieprz w filiżance, wlej olej roślinny. Najważniejsze jest, aby się powstrzymać i nie pożreć całego tego jedzenia wcześniej niż 2 godziny później. Chociaż nie zawsze wytrzymuję, zaczynam jeść prawie natychmiast po ugotowaniu, tylko mam czas na umycie rąk. To jest solenie "suche", że tak powiem.
Oto przepis na "mokrą" solenie. Oczyść rybę i pokrój w plasterki. Posyp papryką i cebulą pokrojoną w półpierścienie. Dodaj trochę octu stołowego i oleju roślinnego. Przygotuj roztwór soli: wlej sole do wrzącej wody. Zwykle biorę 2 łyżki stołowe na 1 litr, ale to wszystko jest przygotowane według Twojego gustu i zależy od wielkości ryby. Gdy sól się rozpuści, zdejmij z ognia i ostudź - 5 minut. Napełnij ryby i po pół godzinie możesz jeść.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śledź w oleju roślinnym - 301   kcal/100g
  • Śledź w śmietanie - 97   kcal/100g
  • Śledź w sosie pomidorowym - 159   kcal/100g
  • Śledzie wędzone na gorąco - 215   kcal/100g
  • Śledzie marynowane - 192   kcal/100g
  • Śledź świeży - 161   kcal/100g
  • Śledzie solone - 217   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy