skład / składniki
gotowanie krok po kroku
śledź lekko solony, słony śledź, jak nie wypowiedz tego wyrażenia, wszystko okazuje się pyszne. Pomyśl tylko o tym, jak natychmiast chcesz zjeść kilka kawałków, a może nawet nie kawałki, ale całą rybę. Domowy śledź nie jest gorszy niż sklep, uwierz mi, nawet smaczniejszy. Przepisów kulinarnych potwierdzających tę wielką różnorodność. Na przykład: bierzemy śledzie, oczyszczamy je z wnętrzności i kości, w skrócie przygotowujemy filet. Pokrój na małe kawałki, sól, pieprz w filiżance, wlej olej roślinny. Najważniejsze jest, aby się powstrzymać i nie pożreć całego tego jedzenia wcześniej niż 2 godziny później. Chociaż nie zawsze wytrzymuję, zaczynam jeść prawie natychmiast po ugotowaniu, tylko mam czas na umycie rąk. To jest solenie "suche", że tak powiem.
Oto przepis na "mokrą" solenie. Oczyść rybę i pokrój w plasterki. Posyp papryką i cebulą pokrojoną w półpierścienie. Dodaj trochę octu stołowego i oleju roślinnego. Przygotuj roztwór soli: wlej sole do wrzącej wody. Zwykle biorę 2 łyżki stołowe na 1 litr, ale to wszystko jest przygotowane według Twojego gustu i zależy od wielkości ryby. Gdy sól się rozpuści, zdejmij z ognia i ostudź - 5 minut. Napełnij ryby i po pół godzinie możesz jeść.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śledź w oleju roślinnym - 301 kcal/100g
- Śledź w śmietanie - 97 kcal/100g
- Śledź w sosie pomidorowym - 159 kcal/100g
- Śledzie wędzone na gorąco - 215 kcal/100g
- Śledzie marynowane - 192 kcal/100g
- Śledź świeży - 161 kcal/100g
- Śledzie solone - 217 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g