pyszne lekko solone ogórki z chrzanem na patelni

niezwykłe danie zachwyci Cię bogactwem smaku!
NashaDashaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 1 g
3 kcal
IG: 0 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 D 30 min

moja przyjaciółka Katya zdradziła mi sekret gotowania pysznych lekko solonych ogórków według starej receptury babci, którą spieszę się z wami podzielić, drogie hostessy.
nigdy nie wyobrażałam sobie, że ogórki można solić za pomocą cukru. Ale to cukier jest głównym składnikiem tego przepisu kulinarnego. I oczywiście nie zapomnij o liściach wiśni i porzeczek, o wiechach koperkowych – bez nich ogórki nie będą już tak smaczne.
dobrze opłucz ogórki pod bieżącą zimną wodą, lekko przycinając po obu stronach.
w dużym rondlu umieść liście chrzanu, ogórki, gałązki wiśni i porzeczek, całe ząbki czosnku, koperek i ziarna pieprzu.
aby ugotować solankę, musisz zagotować wodę, włożyć sól i cukier, ponownie zagotować i ciągle mieszając rozpuścić przyprawy w wodzie.
zalej ogórki wrzącą solanką, przykryj patelnię pokrywką i umieść w chłodnym miejscu (tylko nie w lodówce!).
po dniu lekko solone ogórki będą gotowe i można je podać na stole lub włożyć do lodówki.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Świeże ogórki - 15   kcal/100g
  • Porzeczka - 38   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Chrzanów - 49   kcal/100g
  • Chrzan tarty z cytryną - 117   kcal/100g
  • Chrzan tarty z czosnkiem - 72   kcal/100g
  • Chrzan tarty stołowy - 117   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wiśnia kwaśna - 52   kcal/100g
  • Wiśnia słodka - 64   kcal/100g
  • Wiśnia suszona - 292   kcal/100g
  • Wiśnia konserwowa - 61   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy