skład / składniki
metoda gotowania
moja przyjaciółka Katya zdradziła mi sekret gotowania pysznych lekko solonych ogórków według starej receptury babci, którą spieszę się z wami podzielić, drogie hostessy.
nigdy nie wyobrażałam sobie, że ogórki można solić za pomocą cukru. Ale to cukier jest głównym składnikiem tego przepisu kulinarnego. I oczywiście nie zapomnij o liściach wiśni i porzeczek, o wiechach koperkowych – bez nich ogórki nie będą już tak smaczne.
dobrze opłucz ogórki pod bieżącą zimną wodą, lekko przycinając po obu stronach.
w dużym rondlu umieść liście chrzanu, ogórki, gałązki wiśni i porzeczek, całe ząbki czosnku, koperek i ziarna pieprzu.
aby ugotować solankę, musisz zagotować wodę, włożyć sól i cukier, ponownie zagotować i ciągle mieszając rozpuścić przyprawy w wodzie.
zalej ogórki wrzącą solanką, przykryj patelnię pokrywką i umieść w chłodnym miejscu (tylko nie w lodówce!).
po dniu lekko solone ogórki będą gotowe i można je podać na stole lub włożyć do lodówki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Świeże ogórki - 15 kcal/100g
- Porzeczka - 38 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Chrzanów - 49 kcal/100g
- Chrzan tarty z cytryną - 117 kcal/100g
- Chrzan tarty z czosnkiem - 72 kcal/100g
- Chrzan tarty stołowy - 117 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wiśnia kwaśna - 52 kcal/100g
- Wiśnia słodka - 64 kcal/100g
- Wiśnia suszona - 292 kcal/100g
- Wiśnia konserwowa - 61 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g