skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
To wszystkie niezbędne składniki. Weź smalec, który Ci się podoba. Mój mąż uwielbia smalec bez warstw, więc go wziąłem.
Krok 2:
Czosnek przechodzi przez prasę
Krok 3:
Dodaj sól i przyprawy. Nie martw się, że jest dużo soli-smalec weźmie tyle, ile potrzeba-ani więcej, ani mniej
Krok 4:
Dobrze wymieszaj
Krok 5:
Pocieramy kawałek tłuszczu ze wszystkich stron powstałą mieszaniną. Następnie owijamy folią spożywczą lub folią. Po prostu włożyłam do torby. Teraz zostawiamy go w temperaturze pokojowej na 6-8 godzin, a następnie wkładamy do lodówki na 1,5-2 dni
Krok 6:
Wyjmujemy z lodówki - nasz smalec jest już gotowy, można go pokroić. Klasyka-słony smalec z barszczem lub smażonymi ziemniakami.
Krok 7:
Smacznego!
smalec solony w ten sposób okazuje się bardzo smaczny i nawet ja jem kilka kawałków. Słyszałem, że trochę tłuszczu jest nawet przydatne, szczególnie w zimie. Nie wiem, czy to prawda, czy nie, ale czasami trochę tłuszczu na pewno nie zaszkodzi! Spróbuj!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wieprzowy - 871 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947 kcal/100g
- Skwarki wieprzowe - 895 kcal/100g
- Smalec - 797 kcal/100g
- Szpik - 658 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g
- Mieszanka mielonej papryki - 255 kcal/100g