solenie kawioru paius

zachowa ten sam smak przez długi czas!
Arkadiusz i SwietłanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 67 % 12 g
tłuszcze 33 % 6 g
węglowodany 0 % 0 g
91 kcal
IG: 0 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 15 min

pewnego dnia trafiłem na duże targi wędkarskie, na których nie tylko pokazywano i sprzedawano różne narzędzia rybackie, ale także uczono mnie, jak gotować niesamowite dania rybne. Jarmark odbywał się na świeżym powietrzu, więc w melonikach apetycznie bulgotało prawdziwe ucho rybackie z dymem. Ale moją uwagę zwróciła ekspozycja, na której pokazywano różne odmiany czerwonego kawioru i pokazywano, jak go solić. Chętni mogli wziąć udział w przygotowaniu przysmaku. Oczywiście z radością skorzystałem z tej wyjątkowej okazji. Jednocześnie zaspokoiłem moją wieloletnią ciekawość i poznałem kulinarny przepis na solenie czerwonego kawioru. Tak więc kawior należy najpierw uwolnić od jastrzębi i folii, a następnie umieścić w najsilniejszym roztworze soli przez około dziesięć minut. Następnie musisz złożyć kawior w durszlaku i spuścić solankę. Najważniejsze jest, aby nie dać, aby nie zdeformować kawioru i nie potrząsać zbytnio, tylko płynnymi ruchami, aby prowadzić durszlak z boku na bok nad wiadrem. Tak zrobiłem i po kwadransie razem z innymi gośćmi pawilonu kawiorowego cieszyłem się doskonałym jedzeniem: kanapką z aromatycznym masłem i najświeższym kawiorem, którą dostałem. W przemyśle po tym wszystkim konserwanty dodaje się do kawioru i pakuje w słoiki. Czerwony kawior pozyskiwany jest z łososia i dalekowschodnich gatunków ryb: Chinook, sockeye, kichuzha i Ket. Czasami Keto nazywa się cały czerwony kawior, niezależnie od rasy ryb. Uważa się, że kawior nailuchashy jest pozyskiwany z różowego łososia. Wyróżnia się kawior pozyskiwany z sum: jest większy i, według ekspertów, delikatniejszy w smaku. Uważa się, że im mniejsze i bardziej suche jaja czerwonego kawioru, tym wyższa odmiana. Chociaż kawior nazywa się czerwonym, najczęściej ma Jasnopomarańczowy i bardzo jasny kolor. Taki kawior jest uznawany za najlepszy, zwłaszcza jeśli nie ma w nim pękniętych ziaren.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kawior z różowego łososia ziarnisty - 230   kcal/100g
  • Kawior łososiowy ziarnisty - 245   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy