ogórki kiszone z czosnkiem i koperkiem w słoikach na zimę

chrupiące ogórki z beczki. Leniwy przepis. Kiszone ogórki wielu kojarzy się z przyjazną ucztą, gdzie harmonijnie sąsiadują z gorącymi ziemniakami w mundurach, z cienkimi plasterkami smalcu, lekko solonym śledziem i zimnym, "zaparowanym" pierwszym dzieckiem, po kieliszku, którego ogórek z beczki chrupie jak śnieg podczas mrozów chrztu. Ale co, jeśli w domu nie ma dębowej beczki do zakwaszania ogórków ani piwnicy do ich przechowywania? Oferuję przepis, zgodnie z którym ogórki w zwykłym słoiku okażą się pachnące, chrupiące i "beczkowe". Sekret tkwi w ... wodzie. Powinien być surowy i bardzo zimny(najlepiej kluczowy). Solanka po zakwasie stanie się nieco mętna. Ale to takie naturalne i poprawne dla ogórków "z beczki".
ElliAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 2 g
10 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 4 D 40 min

umyte ogórki moczyć w zimnej wodzie przez 5 godzin. Następnie w odpowiednim naczyniu ułożyć czosnek i parasole koperkowe. W zimnej wodzie rozpuść sól. Rozłóż ogórki i zalej je solanką. Trzymaj naczynia  pod pokrywkami przez 3 dni.
po zakończeniu aktywnego zakwasu daj ogórkom dobroć do wierności jeszcze jedną noc.& nbsp;sterylizuj słoiki . Odcedź solankę do rondla, w razie potrzeby dodaj więcej wody około 0,25 szklanki. Niech się zagotuje. Umieść ogórki w słoikach i zalej gorącą solanką. Natychmiast zwiń i odwróć puszki dnem do góry, aż całkowicie ostygną.
ogórki kiszone w słoikach na zimę przechowuj w chłodnym miejscu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Świeże ogórki - 15   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy