ogórki kiszone z czosnkiem i koperkiem w słoikach na zimę
skład / składniki
15
porcje:
metoda gotowania
umyte ogórki moczyć w zimnej wodzie przez 5 godzin. Następnie w odpowiednim naczyniu ułożyć czosnek i parasole koperkowe. W zimnej wodzie rozpuść sól. Rozłóż ogórki i zalej je solanką. Trzymaj naczynia pod pokrywkami przez 3 dni.
po zakończeniu aktywnego zakwasu daj ogórkom dobroć do wierności jeszcze jedną noc.& nbsp;sterylizuj słoiki . Odcedź solankę do rondla, w razie potrzeby dodaj więcej wody około 0,25 szklanki. Niech się zagotuje. Umieść ogórki w słoikach i zalej gorącą solanką. Natychmiast zwiń i odwróć puszki dnem do góry, aż całkowicie ostygną.
ogórki kiszone w słoikach na zimę przechowuj w chłodnym miejscu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Świeże ogórki - 15 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g