ogórki kiszone z czerwoną porzeczką na zimę
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
wybieramy nieuszkodzone ogórki i zanurzamy je w zimnej wodzie, aby uzyskać doskonały chrupnięcie - pozwól im leżeć przez 2-3 godziny. Nie przycinaj tyłków, aby nie pozbawić ogórków chrupania!
sterylizujemy czyste litrowe słoiki w zwykły sposób: w kuchence mikrofalowej, w piekarniku lub nad parą, ubierając je na czajniku - kto jest przyzwyczajony. Na dnie kładziemy parasol koperkowy, pietruszkę, ogórki, paski słodkiej papryki, posypujemy czerwonymi porzeczkami, czosnkiem, kawałkami chrzanu i zalewamy marynatą.
gotowanie marynaty na 1 litrowym słoiku:
wlej wodę do pojemnika, dodaj sól, cukier, goździki, ziarna pieprzu, cynamon na czubku łyżeczki i podpal. Usuń, gdy dojdzie do wrzenia i natychmiast wlej do słoika z ogórkami, nalegaj na 10-15 minut i spuść z powrotem na patelnię. Tę procedurę należy powtórzyć trzy razy. Ale wylewanie z puszki po raz trzeci nie jest konieczne - natychmiast przystępujemy do zwijania, wstępnie wysterylizowanej pokrywy. Odwracamy obrabiany przedmiot i pozwalamy mu ostygnąć (nie można przykryć kocem).
ogórki nabierają Delikatnego, pikantnego smaku i lekko różowawego koloru.
sterylizujemy czyste litrowe słoiki w zwykły sposób: w kuchence mikrofalowej, w piekarniku lub nad parą, ubierając je na czajniku - kto jest przyzwyczajony. Na dnie kładziemy parasol koperkowy, pietruszkę, ogórki, paski słodkiej papryki, posypujemy czerwonymi porzeczkami, czosnkiem, kawałkami chrzanu i zalewamy marynatą.
gotowanie marynaty na 1 litrowym słoiku:
wlej wodę do pojemnika, dodaj sól, cukier, goździki, ziarna pieprzu, cynamon na czubku łyżeczki i podpal. Usuń, gdy dojdzie do wrzenia i natychmiast wlej do słoika z ogórkami, nalegaj na 10-15 minut i spuść z powrotem na patelnię. Tę procedurę należy powtórzyć trzy razy. Ale wylewanie z puszki po raz trzeci nie jest konieczne - natychmiast przystępujemy do zwijania, wstępnie wysterylizowanej pokrywy. Odwracamy obrabiany przedmiot i pozwalamy mu ostygnąć (nie można przykryć kocem).
ogórki nabierają Delikatnego, pikantnego smaku i lekko różowawego koloru.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Korzeń chrzanu - 59 kcal/100g
- Porzeczka czerwona - 39 kcal/100g