kwaśna kapusta z octem na wodzie

znane wiejskie jedzenie! Przypomnij sobie dzieciństwo babci na wsi! Dzieciństwo spędzone na wsi nigdy nie zostanie zapomniane. Zimna szafa babci, w której Duże wiejskie jajka leżą w miskach i wiadrach, dżem wiśniowy pod pergaminem stoi w glinianych Krynkach, w jednym rogu w ogromnym rondlu szaleje wiśniowy nalew, w drugim w dziesięciolitrowym rondlu tłusta śmietana, a obok czai się wanna z chrupiącą kapustą. Zapomnisz o tym? A kiedy ty, chrupając kawałek kapusty, pojawiasz się na podwórku, wydaje się, że nawet kury ci zazdroszczą. Proste, zdrowe wiejskie jedzenie, nic dziwnego, że chłopaki zostali wysłani na wieś na lato. Jeśli twoje dzieciństwo jest podobne do mojego, z przyjemnością skorzystasz z przepisu na przygotowanie kapusty z chrzanem.
TanialAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 2 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 75 % 6 g
24 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 5 d

ugotuj kapustę i chrzan. Wytnij łodygi z główek kapusty, usuń zgniłe arkusze. Obierz korzenie chrzanu, zetrzyj, będziesz musiał płakać. A komu teraz jest łatwo? Podziel główki kapusty na 4 części. Zagotuj wodę, sól i zanurz kapustę we wrzącej wodzie, gdzie spędzi następne 5 minut. Weź całą kapustę, poczekaj, aż ostygnie.
przygotuj pojemnik do solenia. Teraz rozłóż całą kapustę, przeplatając startym chrzanem.
w osobnej misce przygotowujemy solankę. Zagotuj wodę, ocet i sól. Czekamy, aż płyn ostygnie i wylej kapustę schłodzoną.
w chłodnym miejscu kapusta z chrzanem będzie gotowa za 5 dni.
Chrupnij na zdrowie!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g

Podobne przepisy