kwaśna kapusta z octem na wodzie
skład / składniki
50
porcje:
metoda gotowania
ugotuj kapustę i chrzan. Wytnij łodygi z główek kapusty, usuń zgniłe arkusze. Obierz korzenie chrzanu, zetrzyj, będziesz musiał płakać. A komu teraz jest łatwo? Podziel główki kapusty na 4 części. Zagotuj wodę, sól i zanurz kapustę we wrzącej wodzie, gdzie spędzi następne 5 minut. Weź całą kapustę, poczekaj, aż ostygnie.
przygotuj pojemnik do solenia. Teraz rozłóż całą kapustę, przeplatając startym chrzanem.
w osobnej misce przygotowujemy solankę. Zagotuj wodę, ocet i sól. Czekamy, aż płyn ostygnie i wylej kapustę schłodzoną.
w chłodnym miejscu kapusta z chrzanem będzie gotowa za 5 dni.
Chrupnij na zdrowie!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g