skład / składniki
metoda gotowania
aby przygotować armeńską basturmę zgodnie z tym kulinarnym przepisem, myjemy filet wołowy i kroimy na kawałki o długości 25-30 cm, szerokości 10-12 cm i grubości 5-6 cm, następnie wkładamy kawałki mięsa do koryta w rzędach, wkładamy całą sól i saletrę do miski, mieszamy i wlewamy kawałki wołowiny tą mieszanką. Następnie przykryj mięso czystą szmatką i pozostaw na dwa trzy dni, Odwróć mięso i pozostaw ponownie na 2 dni. Następnie dojrzałe mięso myjemy zimną wodą i suszymy na drewnianym ruszcie. Po wysuszeniu przenosimy przygotowane mięso w rzędach na stół pokryty tkaniną, mocno zaciskamy krawędzie tkaniny, kładziemy deskę na tkaninie i kładziemy na niej ciężar. Prasujemy mięso przez około 5 godzin, a następnie zmieniamy tkaninę i prasujemy przez kolejne półtorej godziny. Pod koniec prasowania mocno zawiąż kawałki mięsa sznurkiem i zawieś je w cieniu na 12 godzin ,aby były dobrze wysuszone (mięso powinno być suche w dotyku).
sortujemy nasiona kminku, myjemy i miażdżymy. Obierz czosnek i drobno posiekaj. Wymieszaj czosnek, kminek, mieloną czerwoną paprykę i dodaj wodę, aby ta mieszanina wyglądała jak płynna śmietana. Następnie pocieramy kawałki suszonego mięsa tą mieszanką, układamy je w rzędach i trzymamy przez 4 dni. Powtarzamy tę procedurę kilka razy, a następnie suszymy przez około 10 dni. Okazuje się doskonałe jedzenie dla prawdziwych smakoszy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Żeberka wołowe - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Kminek - 333 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Saletra - 0 kcal/100g