basturma wołowina domowa

pikantny smak mile zaskoczy więcej niż jednego mężczyznę!
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 66 % 19 g
tłuszcze 28 % 8 g
węglowodany 7 % 2 g
151 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 3 D

aby przygotować armeńską basturmę zgodnie z tym kulinarnym przepisem, myjemy filet wołowy i kroimy na kawałki o długości 25-30 cm, szerokości 10-12 cm i grubości 5-6 cm, następnie wkładamy kawałki mięsa do koryta w rzędach, wkładamy całą sól i saletrę do miski, mieszamy i wlewamy kawałki wołowiny tą mieszanką. Następnie przykryj mięso czystą szmatką i pozostaw na dwa trzy dni, Odwróć mięso i pozostaw ponownie na 2 dni. Następnie dojrzałe mięso myjemy zimną wodą i suszymy na drewnianym ruszcie. Po wysuszeniu przenosimy przygotowane mięso w rzędach na stół pokryty tkaniną, mocno zaciskamy krawędzie tkaniny, kładziemy deskę na tkaninie i kładziemy na niej ciężar. Prasujemy mięso przez około 5 godzin, a następnie zmieniamy tkaninę i prasujemy przez kolejne półtorej godziny. Pod koniec prasowania mocno zawiąż kawałki mięsa sznurkiem i zawieś je w cieniu na 12 godzin ,aby były dobrze wysuszone (mięso powinno być suche w dotyku).
sortujemy nasiona kminku, myjemy i miażdżymy. Obierz czosnek i drobno posiekaj. Wymieszaj czosnek, kminek, mieloną czerwoną paprykę i dodaj wodę, aby ta mieszanina wyglądała jak płynna śmietana. Następnie pocieramy kawałki suszonego mięsa tą mieszanką, układamy je w rzędach i trzymamy przez 4 dni. Powtarzamy tę procedurę kilka razy, a następnie suszymy przez około 10 dni. Okazuje się doskonałe jedzenie dla prawdziwych smakoszy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Żeberka wołowe - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kminek - 333   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Saletra - 0   kcal/100g

Podobne przepisy