skład / składniki
metoda gotowania
w przepisie gotowany jest tylko jeden kilogram pomidora. Jeśli planujesz gotować więcej, musisz wziąć pod uwagę wszystkie cechy solenia. Solanka do pomidorów jest zwykle przygotowywana ściśle według proporcji. Aby nie robić zbyt wiele i mieć wystarczającą ilość solanki, należy zmierzyć odpowiednią ilość wody. Aby to zrobić, napełnij puszki pomidorów czystą wodą po brzegi. Następnie wlej wodę do rondla ze znakami litrażu, zmierz jej ilość. I już z tego obliczenia przygotowujemy solankę.
1. Sortujemy pomidory, wybieramy dojrzałe owoce do przepisu, bez śladów zepsucia. Pożądane jest, aby były małe. Pomidory powinny być gęste, mięsiste. Wybrane warzywa myjemy pod bieżącą wodą, odrywamy ogony. W każdym pomidorze w miejscu mocowania łodygi wykonujemy nakłucie igłą lub drewnianą wykałaczką.
2. Obierz cebulę z łuski, a następnie pokrój w pierścienie. Obieramy również czosnek. Duże goździki można przeciąć na pół, a małe goździki pozostawić w całości. Pietruszkę myjemy pod bieżącą wodą.
3. Przygotuj słoik, dokładnie umyj go sodą. Dokładnie spłucz pod bieżącą wodą.
4. Na dnie słoika kładziemy czosnek, kilka krążków cebuli, gałązkę pietruszki. Następnie napełnij słoik przygotowanymi pomidorami. Gdzieś na środku słoika dodaj jeszcze kilka krążków cebuli.
5. A teraz odpowiedzialną częścią jest przygotowanie solanki. Wlej odpowiednią ilość wody do rondla, wlej sól i cukier, Wyślij do ognia.
6. Dodaj ziarna pieprzu i liść laurowy do solanki, zagotuj solankę i trzymaj w ogniu przez 2-3 minuty.
7. Pozwól solance ostygnąć do temperatury pokojowej, a następnie napełnij ją pomidorami. Przykryj słoik gazą i pozostaw na jeden dzień w temperaturze pokojowej.
8. Po określonym czasie zamykamy słoik nylonową pokrywką i wysyłamy do lodówki do przechowywania. Pomidory można już jeść. Po dniu stają się już słabo solone.
miłej degustacji!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g