solenie grzybów w domu na zimno

oryginalny sposób na utrzymanie świeżości pysznych grzybów!
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 60 % 3 g
tłuszcze 20 % 1 g
węglowodany 20 % 1 g
20 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 30 D

wszyscy wiemy, jak miło jest podawać grzyby z beczki na stół, pamiętając, jak skrupulatnie zebrano je latem. Przeglądając kiedyś jedną z książek kulinarnych, zainteresował mnie jeden z przepisów kulinarnych o żywej nazwie "solenie grzybów na zimno". Postanowiłem spróbować stworzyć to arcydzieło sztuki kulinarnej w mojej kuchni. Oczywiście grzyby są uważane za bardzo niebezpieczne jedzenie, ale bardzo trudno się oprzeć ich smakowi. Dlatego chcę również podzielić się z Wami tym magicznym przepisem.
pietruszkę, miętę i koperek dodaję do smaku. Do solenia używam małych lub średnich grzybów. Sortuj grzyby, obierz je i umyj w zimnej wodzie. Z olejem usuwam skórę z kapelusza. Jeśli biorę duże grzyby, kroję je na kilka kawałków. Grzyby są małe, sól w całości. Najlepiej oczywiście posolić grzyby w drewnianym pojemniku. Używam do tego dębowej beczki. Jeśli go nie ma, możesz wziąć dużą emaliowaną patelnię. Zbieram grzyby warstwami, posypując każdą warstwę solą. Dodaję zielenie. Na grzybach kładę Drewniany okrąg. Pozwól grzybom osiąść przez kilka dni. Zostawiam grzyby do osadzenia w dniu 2. Następnie dodaję kolejną warstwę i tak kilka razy, aż beczka będzie pełna. Robię roztwór soli w ilości jednego litra czterdziestu gramów soli i napełniam beczkę tym, co się stało. Przykrywam szczelnie pokrywką i wkładam do piwnicy. Już po miesiącu mogę zaskoczyć moją rodzinę niezrównanymi solonymi grzybami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Grzyby leśne - 21   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy