skład / składniki
gotowanie krok po kroku
tak, podstawą kuchni szwedzkiej są ryby i reszta owoców morza. Na stole Szwedzi prawie codziennie mają jedzenie z ryb. Według Szwedzkich przepisów kulinarnych jest wiele dań rybnych-zarówno pierwszego, jak i drugiego, a nawet sałatek. W szwedzkich żołądkach w postaci gotowanej i solonej znajdują się Śledź z makrelą, węgorz z flądrą. To prawda, że ryby wędzone i suszone są tam rzadsze.
dziś przygotujemy z Tobą pyszną przekąskę zwaną solonym łososiem z koperkiem. Przypomnijmy, że przepis podaje się na sześć porcji.
zazwyczaj Gravad lax lub solony łosoś z koperkiem podaje się na stole z sosem musztardowym. To jedzenie, pomimo francuskiego pochodzenia, jest dość powszechne w szwedzkim smorgasburd (zimnym stole).
na początek zważymy łososia i usuniemy małe kości, pozostawiając skórę. Wykonamy szereg nacięć w rybie, aby przeniknąć do marynaty. Wymieszaj sól z cukrem i pieprzem i posyp łososia na górze i na dole, posypując koperkiem. Połóż ciężki ładunek na wierzchu i pozostaw rybę na 2-4 godziny w temperaturze pokojowej do marynowania. Następnie włóż go do lodówki na 24-48 godzin, nie zapominając o kilkukrotnym obróceniu.
następnie umyj łososia bieżącą wodą. Pokrój rybę na cienkie plasterki, nie dotykając blisko skóry - aby uniknąć cięcia ciemnego mięsa. Pokrój skórę na paski o grubości 1 centymetra. Smażyć na patelni ze skórką, aż będzie chrupiąca-podawać z solonym łososiem.
a teraz o sosie. Należy go podawać obok solonego łososia. Aby to zrobić, wymieszaj musztardę z cukrem i octem i dopraw solą i pieprzem. Dokładnie ubij trzepaczką, wlewając cienki strumień oleju. W sosie, gdy stanie się jak majonez, dodaj posiekany koperek.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Łosoś mielony - 130 kcal/100g
- Łosoś wędzony - 162 kcal/100g
- Łosoś z grilla - 283 kcal/100g
- Łosoś świeży - 201 kcal/100g
- Łosoś solony - 269 kcal/100g
- Łosoś saute - 379 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Musztarda jadalnia - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ocet winny biały - 14 kcal/100g
- Biały pieprz - 0 kcal/100g