solony łosoś z koperkiem

solony łosoś to pyszna, delikatna przekąska, odpowiednia na wakacje!
Serj40Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 11 g
tłuszcze 46 % 19 g
węglowodany 27 % 11 g
291 kcal
IG: 8 / 0 / 92

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 D
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.

tak, podstawą kuchni szwedzkiej są ryby i reszta owoców morza. Na stole Szwedzi prawie codziennie mają jedzenie z ryb. Według Szwedzkich przepisów kulinarnych jest wiele dań rybnych-zarówno pierwszego, jak i drugiego, a nawet sałatek. W szwedzkich żołądkach w postaci gotowanej i solonej znajdują się Śledź z makrelą, węgorz z flądrą. To prawda, że ryby wędzone i suszone są tam rzadsze.
dziś przygotujemy z Tobą pyszną przekąskę zwaną solonym łososiem z koperkiem. Przypomnijmy, że przepis podaje się na sześć porcji.
zazwyczaj Gravad lax lub solony łosoś z koperkiem podaje się na stole z sosem musztardowym. To jedzenie, pomimo francuskiego pochodzenia, jest dość powszechne w szwedzkim smorgasburd (zimnym stole).

na początek zważymy łososia i usuniemy małe kości, pozostawiając skórę. Wykonamy szereg nacięć w rybie, aby przeniknąć do marynaty. Wymieszaj sól z cukrem i pieprzem i posyp łososia na górze i na dole, posypując koperkiem. Połóż ciężki ładunek na wierzchu i pozostaw rybę na 2-4 godziny w temperaturze pokojowej do marynowania. Następnie włóż go do lodówki na 24-48 godzin, nie zapominając o kilkukrotnym obróceniu.

następnie umyj łososia bieżącą wodą. Pokrój rybę na cienkie plasterki, nie dotykając blisko skóry - aby uniknąć cięcia ciemnego mięsa. Pokrój skórę na paski o grubości 1 centymetra. Smażyć na patelni ze skórką, aż będzie chrupiąca-podawać z solonym łososiem.

a teraz o sosie. Należy go podawać obok solonego łososia. Aby to zrobić, wymieszaj musztardę z cukrem i octem i dopraw solą i pieprzem. Dokładnie ubij trzepaczką, wlewając cienki strumień oleju. W sosie, gdy stanie się jak majonez, dodaj posiekany koperek.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Łosoś mielony - 130   kcal/100g
  • Łosoś wędzony - 162   kcal/100g
  • Łosoś z grilla - 283   kcal/100g
  • Łosoś świeży - 201   kcal/100g
  • Łosoś solony - 269   kcal/100g
  • Łosoś saute - 379   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Musztarda jadalnia - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ocet winny biały - 14   kcal/100g
  • Biały pieprz - 0   kcal/100g

Podobne przepisy