skład / składniki
metoda gotowania
Dawno, dawno temu kilogram takich pomidorów kosztował dziesięć groszy. I podawano je we wszystkich publicznych stołówkach do każdego posiłku. Wiele pomidorów nie ma czasu na dojrzewanie do jesieni. Ale solone zielone pomidory mają bardzo charakterystyczny smak, niepodobny do żadnych innych pikli. A mówiąc prościej - są bardzo smaczne. Ten kulinarny przepis jest przeznaczony do solenia pomidorów w beczce. Wydajność - 10 kg produktu.
koperek, pietruszka, seler, chrzan, liście czarnej porzeczki, dębu i wiśni oraz ostra czerwona papryka, grubo posiekane. Jeśli liście są małe, można je umieścić w całości. Całą tę mieszaninę dzielimy na dwie części. I jeden jest ciasno umieszczony na dnie beczki.Pomidory dokładnie umyć i złożyć na wierzchu przypraw, bardzo mocno. Tak, aby w miarę możliwości nie było pustych przestrzeni.Połóż drugą połowę zieleni na wierzchu. Robimy solankę z soli i wody i zalewamy pomidory gorącą solanką. Na wierzchu kładziemy Drewniany okrąg i ucisk. Takie pomidory są zwykle gotowe po 45 dniach. Gotowe pomidory należy przechowywać w chłodnym miejscu, aby w ogóle nie były kwaśne.
przed soleniem beczki należy przygotować. Najpierw namocz, aby drewno pęczniało i nie było pęknięć w beczkach. A następnie dokładnie umyj i potraktuj roztworem sody kaustycznej. 100 gramów sody na 30 litrów wody.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Chrzanów - 49 kcal/100g
- Chrzan tarty z cytryną - 117 kcal/100g
- Chrzan tarty z czosnkiem - 72 kcal/100g
- Chrzan tarty stołowy - 117 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Seler - 12 kcal/100g
- Korzenie selera - 32 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal / 100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Porzeczka czarna - 38 kcal/100g
- Porzeczka czarna świeżo mrożona - 44 kcal/100g
- Liście wiśni - 0 kcal/100g
- Pomidory zielone - 20 kcal/100g