szynka Włoska

słynne włoskie danie jest teraz również na twoim stole!
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 42 % 10 g
tłuszcze 58 % 14 g
węglowodany 0 % 0 g
164 kcal
IG: 0 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 35 D 15 h

słynna włoska szynka i proces jej gotowania są niezmiennie pokryte tajemnicą. Specjalne technologie gotowania są przekazywane przez mistrzów z pokolenia na pokolenie i są niezawodnie chronione. Szynka parmeńska jest nawet stemplowana specjalnym znakiem - herbem jakości. A fakt, że do jego przygotowania hoduje się specjalną rasę świń, sprawia, że zastanawiasz się, czy można ugotować coś takiego w domu. A dlaczego nie, co w końcu tracimy? Jedzenie domowej szynki nigdzie nie jest zabronione, więc nazwijmy nasz przepis włoska szynka i przygotuj się na długą pracę.
szynka to w zasadzie wędzona szynka. Przed wędzeniem musimy solić szynkę. Lepiej jest używać do tego drewnianych naczyń.
dokładnie natrzyj szynkę mieszanką soli i cukru. Mięso wkładamy do specjalnego naczynia, posypujemy solą i trzymamy pod uciskiem w chłodnym miejscu przez 5 dni.
po 5 dniach wymieniamy kawałki i zalewamy solanką. Aby to zrobić, zagotuj sól, saletrę i cukier z wodą. Przed użyciem schłodzić solankę.
wieprzowina musi spędzić miesiąc w solance! A kto powiedział, że będzie łatwo? W tym czasie musisz kilkakrotnie zamienić kawałki i w razie potrzeby dodać solankę. Teraz przechodzimy do palenia. Jeśli to możliwe, daj częstą wędzarnię,a jeśli nie, sam wędz. Nie powiem o urządzeniu wędzarni, omawiamy tylko przepis. Krótko mówiąc: stosuj palenie na gorąco przez około 12 godzin. Gdy tylko powierzchnia mięsa brązowieje, szynkę należy ugotować w zawieszeniu nad dużą kadzi. Woda powinna sięgać do podudzia. Po 1,5 godzinach ciągłego wrzenia zanurz szynkę w całości w wodzie. Takie trudności są potrzebne, aby mięso w różnych miejscach było jednakowo gotowane. Gotuj przez kolejne 1,5 godziny. Szynka jest gotowa.
spawany produkt jest zawieszony w zimnej szafie.
okres przydatności do spożycia szynki nie przekracza miesiąca, więc spróbuj zjeść w tym czasie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Saletra - 0   kcal/100g

Podobne przepisy