skład / składniki
metoda gotowania
słynna włoska szynka i proces jej gotowania są niezmiennie pokryte tajemnicą. Specjalne technologie gotowania są przekazywane przez mistrzów z pokolenia na pokolenie i są niezawodnie chronione. Szynka parmeńska jest nawet stemplowana specjalnym znakiem - herbem jakości. A fakt, że do jego przygotowania hoduje się specjalną rasę świń, sprawia, że zastanawiasz się, czy można ugotować coś takiego w domu. A dlaczego nie, co w końcu tracimy? Jedzenie domowej szynki nigdzie nie jest zabronione, więc nazwijmy nasz przepis włoska szynka i przygotuj się na długą pracę.
szynka to w zasadzie wędzona szynka. Przed wędzeniem musimy solić szynkę. Lepiej jest używać do tego drewnianych naczyń.
dokładnie natrzyj szynkę mieszanką soli i cukru. Mięso wkładamy do specjalnego naczynia, posypujemy solą i trzymamy pod uciskiem w chłodnym miejscu przez 5 dni.
po 5 dniach wymieniamy kawałki i zalewamy solanką. Aby to zrobić, zagotuj sól, saletrę i cukier z wodą. Przed użyciem schłodzić solankę.
wieprzowina musi spędzić miesiąc w solance! A kto powiedział, że będzie łatwo? W tym czasie musisz kilkakrotnie zamienić kawałki i w razie potrzeby dodać solankę. Teraz przechodzimy do palenia. Jeśli to możliwe, daj częstą wędzarnię,a jeśli nie, sam wędz. Nie powiem o urządzeniu wędzarni, omawiamy tylko przepis. Krótko mówiąc: stosuj palenie na gorąco przez około 12 godzin. Gdy tylko powierzchnia mięsa brązowieje, szynkę należy ugotować w zawieszeniu nad dużą kadzi. Woda powinna sięgać do podudzia. Po 1,5 godzinach ciągłego wrzenia zanurz szynkę w całości w wodzie. Takie trudności są potrzebne, aby mięso w różnych miejscach było jednakowo gotowane. Gotuj przez kolejne 1,5 godziny. Szynka jest gotowa.
spawany produkt jest zawieszony w zimnej szafie.
okres przydatności do spożycia szynki nie przekracza miesiąca, więc spróbuj zjeść w tym czasie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Saletra - 0 kcal/100g

