skład / składniki
metoda gotowania
oczywiście wszystkie składniki rosną proporcjonalnie do ilości kawioru. W kulinarnym przepisie na świeżo solony kawior z pstrąga wszystko jest zaskakująco proste. Najpierw bardzo ostrożnie, aby nie uszkodzić ani jednego jajka, myję kawior ze śluzu, całkowicie uwalniam go od jastrzębi, folii i rozpuszczam sól w wodzie schłodzonej do temperatury pokojowej. Następnie zanurzam kawior na kwadrans w solance. Po delikatnym spuszczeniu wody nie myję ponownie kawioru. Kawior z pstrąga jest natychmiast podawany ze świeżo upieczonymi naleśnikami i masłem. Świeżo solony kawior jest niezwykle smaczny. Przepis kulinarny na świeżo solony kawior z pstrąga przeczytałem w jednym dzienniku ze stosu lat siedemdziesiątych. Ale miałem okazję go posolić tylko raz, kilka lat temu na jednej z wystaw kulinarnych, które tak bardzo lubię odwiedzać. Odbyła się tam mistrzowska klasa ambasadora czerwonej ryby i kawioru. Przepis, który dostałem dawno temu, był dokładnie zgodny. Kucharz wyjaśnił, że do solenia kawioru z pstrąga należy używać tylko przegotowanej wody i tylko w temperaturze pokojowej. Eksperci twierdzą, że kawioru nie można solić solą jodowaną, tylko najbardziej zwykłą kamienną. Kawior solony w jodowanej soli szybko pleśnieje, aw zwykłej-utrzymuje się do dwudziestu dni w lodówce. Nie powiem, czy tak jest, ale w każdym razie świeżo solony kawior z pstrąga to doskonałe jedzenie, które raczej nie pozostanie tak długo w lodówce.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Kawior czerwony - 245 kcal/100g