świeżo solony kawior z pstrąga

Czy kupowanie jest drogie? Zrób to sam! Proste i smaczne!
Arkadiusz i SwietłanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 67 % 10 g
tłuszcze 33 % 5 g
węglowodany 0 % 0 g
80 kcal
IG: 0 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 20 min

oczywiście wszystkie składniki rosną proporcjonalnie do ilości kawioru. W kulinarnym przepisie na świeżo solony kawior z pstrąga wszystko jest zaskakująco proste. Najpierw bardzo ostrożnie, aby nie uszkodzić ani jednego jajka, myję kawior ze śluzu, całkowicie uwalniam go od jastrzębi, folii i rozpuszczam sól w wodzie schłodzonej do temperatury pokojowej. Następnie zanurzam kawior na kwadrans w solance. Po delikatnym spuszczeniu wody nie myję ponownie kawioru. Kawior z pstrąga jest natychmiast podawany ze świeżo upieczonymi naleśnikami i masłem. Świeżo solony kawior jest niezwykle smaczny. Przepis kulinarny na świeżo solony kawior z pstrąga przeczytałem w jednym dzienniku ze stosu lat siedemdziesiątych. Ale miałem okazję go posolić tylko raz, kilka lat temu na jednej z wystaw kulinarnych, które tak bardzo lubię odwiedzać. Odbyła się tam mistrzowska klasa ambasadora czerwonej ryby i kawioru. Przepis, który dostałem dawno temu, był dokładnie zgodny. Kucharz wyjaśnił, że do solenia kawioru z pstrąga należy używać tylko przegotowanej wody i tylko w temperaturze pokojowej. Eksperci twierdzą, że kawioru nie można solić solą jodowaną, tylko najbardziej zwykłą kamienną. Kawior solony w jodowanej soli szybko pleśnieje, aw zwykłej-utrzymuje się do dwudziestu dni w lodówce. Nie powiem, czy tak jest, ale w każdym razie świeżo solony kawior z pstrąga to doskonałe jedzenie, które raczej nie pozostanie tak długo w lodówce.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Kawior czerwony - 245   kcal/100g

Podobne przepisy