kapusta kiszona słodka na zimę
skład / składniki
10
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Umyj i osusz produkty.
Krok 2:
Posiekaj kapustę, pokrój paprykę w cienkie paski (usuń nasiona). Posiekaj cebulę na pół pierścienia. Pokrój marchewki w paski lub zetrzyj, jak chcesz. Wszystkie warzywa wymieszać ze sobą.
Krok 3:
Dodaj sól.
Krok 4:
Dodaj cukier, ocet, olej roślinny.
Krok 5:
Wymieszaj.
Krok 6:
Odstaw w naczyniu na 40 minut, aż sok się uwolni. Sterylizuj słoiki.
Krok 7:
Przenieś sałatę do przygotowanych wysterylizowanych słoików. Zamknij pokrywki i umieść w chłodnym miejscu przed zimą. Sałatka spokojnie pozostanie w chłodzie (piwnicy) do zimy.
Krok 8:
Bardzo smaczne i pożywne!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal / 100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g