kapusta kiszona słodka na zimę

bardzo apetyczna, chrupiąca kapusta. Doskonałe przygotowanie na zimę! Przepis kulinarny tej kapusty jest przeznaczony do przechowywania w zimie, należy go przechowywać w piwnicy lub lodówce.
naskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 1 g
tłuszcze 27 % 4 g
węglowodany 67 % 10 g
74 kcal
IG: 67 / 0 / 33

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 D 13 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Umyj i osusz produkty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Posiekaj kapustę, pokrój paprykę w cienkie paski (usuń nasiona). Posiekaj cebulę na pół pierścienia. Pokrój marchewki w paski lub zetrzyj, jak chcesz. Wszystkie warzywa wymieszać ze sobą.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj sól.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj cukier, ocet, olej roślinny.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Odstaw w naczyniu na 40 minut, aż sok się uwolni. Sterylizuj słoiki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przenieś sałatę do przygotowanych wysterylizowanych słoików. Zamknij pokrywki i umieść w chłodnym miejscu przed zimą. Sałatka spokojnie pozostanie w chłodzie (piwnicy) do zimy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Bardzo smaczne i pożywne!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal / 100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g

Podobne przepisy