wobla suszona na soli od babci Rity

miłośnicy piwa w domu z woblą powiedzą ci dziękuję! Suszone wobla to prawie idealne jedzenie na piwo i nie tylko, ponieważ samo w sobie ma wystarczająco dużo smaku i nie potrzebuje czegoś, co podkreśli jego smak. Ponadto jest doskonale zachowany i nie wymaga gotowania przed użyciem. Wielu producentów często próbuje zarobić na suszonych rybach, sprzedając je czasami po nieuzasadnionych wysokich cenach. Ale przepis kulinarny na taki produkt jak Jerky Vobla jest bardzo prosty i absolutnie nie trzeba przepłacać za możliwość zjedzenia go.
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 89 % 39 g
tłuszcze 11 % 5 g
węglowodany 0 % 0 g
196 kcal
IG: 0 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 21 D

przede wszystkim nawlecz odpowiednią ilość ryb na grubą przędzę przez oczy. Jedna nić może zawierać od dwóch do dziesięciu lub więcej ryb. Następnie przygotuj wystarczająco głębokie naczynia do solenia, wlej solankę i włóż tam przędzę rybną, po związaniu jej końców węzłem. Przykryj wszystko suchą solą (12-14 procent masy ryby) i poczekaj, aż ryba się zaparzy, lekko ją mieszając. Średnio mała wobla jest solona w ciągu dwóch dni, na dużą potrzeba pięciu do sześciu.
jeśli ryba jest normalnie solona, będzie miała zagęszczony grzbiet, a mięso na przekroju będzie ciemnoszare. Opłucz rybę po soleniu i zawieś na tyczkach na świeżym powietrzu. Powinien być powolny przez 2-3 tygodnie, w zależności od wielkości i pogody.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Sol - 0   kcal/100g
  • Wobla suszona - 235   kcal/100g

Podobne przepisy