wobla suszona na soli od babci Rity
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
przede wszystkim nawlecz odpowiednią ilość ryb na grubą przędzę przez oczy. Jedna nić może zawierać od dwóch do dziesięciu lub więcej ryb. Następnie przygotuj wystarczająco głębokie naczynia do solenia, wlej solankę i włóż tam przędzę rybną, po związaniu jej końców węzłem. Przykryj wszystko suchą solą (12-14 procent masy ryby) i poczekaj, aż ryba się zaparzy, lekko ją mieszając. Średnio mała wobla jest solona w ciągu dwóch dni, na dużą potrzeba pięciu do sześciu.
jeśli ryba jest normalnie solona, będzie miała zagęszczony grzbiet, a mięso na przekroju będzie ciemnoszare. Opłucz rybę po soleniu i zawieś na tyczkach na świeżym powietrzu. Powinien być powolny przez 2-3 tygodnie, w zależności od wielkości i pogody.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Sol - 0 kcal/100g
- Wobla suszona - 235 kcal/100g