flądra suszona

łatwiej nie wymyślić przepisu, ale miłośnicy ryb na pewno to docenią! Dobrym jedzeniem dla miłośników owoców morza jest suszona flądra. Zobaczmy, na czym polega przepis kulinarny.
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 88 % 15 g
tłuszcze 12 % 2 g
węglowodany 0 % 0 g
73 kcal
IG: 0 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 4 D 12 h
do solenia potrzebna jest średnia flądra o długości 20 centymetrów. Głowa ryby jest odcięta wraz ze skrzelami. Co więcej, cięcie nie powinno być proste, ale w kółko, wtedy mięso w pobliżu głowy nie zostanie zmarnowane. Ostrożnie usuń jelita. Ryby są następnie myte pod bieżącą wodą. Flądra jest łatwa do czyszczenia w półmrożonej formie – wtedy nie ślizga się w dłoniach, a jelita można usunąć w jednym kawałku. Pozostaw oczyszczoną i wypatroszoną rybę na 3 godziny, a następnie spuść powstały płyn.
teraz posyp rybę solą w stosunku 3:1 (ryba:sól), pozostaw na 3 dni w temperaturze pokojowej, wkładając do rondla. Dwa razy dziennie mieszaj ryby.
teraz musisz umieścić każdą flądrę na sznurku, aby tusze nie stykały się ze sobą. Zawieś sznurek w dobrze wentylowanym, chłodnym pomieszczeniu. Wystarczy balkon. Jeśli Na zewnątrz jest zimno, ryby można powiesić w kuchni tuż przy oknie. Suszone ryby należy owinąć papierem spożywczym i przechowywać w chłodnym, suchym miejscu.
proces suszenia zależy od temperatury i wilgotności, trwa około tygodnia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Flądra wędzona na gorąco - 192   kcal/100g
  • Flądra gotowana - 103   kcal/100g
  • Flądra świeża - 83   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy