ogórki po norwesku na zimę

pokochasz te pyszne ogórki. Z określonej liczby produktów uzyskuje się 5 półlitrowych puszek. Wypełnienie powinno pokrywać ogórki o 2 cm, ponieważ po schłodzeniu jest wchłaniane przez ogórki. Łatwe I Proste!Szybko I Smacznie!Jednak - jak zawsze!
DietrichAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 58 % 7 g
węglowodany 33 % 4 g
84 kcal
IG: 75 / 0 / 25

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Umyj ogórki, pokrój w cienkie plasterki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę i pokrój w pierścienie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Drobno posiekaj koperek.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zagotuj olej, ostudź.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przygotuj nadzienie: w wodzie rozpuść sól, cukier, ocet, dodaj olej.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W misce wymieszaj ogórki z cebulą i koperkiem,dodaj nadzienie, wszystko wymieszaj i odstaw na 2 godziny. Mieszaj okresowo.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W wysterylizowanych słoikach na dnie umieść liść laurowy, 2 ziarna pieprzu.Na wierzchu szczelnie napełnij warzywami, nadzieniem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ustaw słoiki w garnku z wodą, przykryj pokrywkami, sterylizuj półlitrowe słoiki-10 minut,litrowe-15 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Słoiki zwiń na gorąco pokrywkami, Odwróć, przykryj kocem, aż ostygną.Następnie można przechowywać w temperaturze pokojowej.Pyszna sałatka, przygotowanie jest łatwe, spróbuj!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Esencja octu - 11   kcal/100g

Podobne przepisy