skład / składniki
metoda gotowania
do zbioru w ten sposób musisz przygotować piękne i mocne pomidory i dużo zieleni. Jeśli masz mało zieleni, możesz wziąć więcej, weź pod uwagę swoje gusta!
przygotuj solankę z wyprzedzeniem. Rozcieńczyć cukier, sól w wodzie. Gotować, gotować przez kilka minut. Ostudzić. Dodaj musztardę.
posiekaj zioła i czosnek, Ustaw korzeń chrzanu. Pokrój ostrą paprykę w pierścienie. Wszystko to wymieszać. Przekłuj pomidory w łodydze.
połóż część zielonej mieszanki warstwą na dnie naczyń o objętości co najmniej 10 litrów. Połóż warstwę pomidora na wierzchu i ponownie warstwę zieleni, a na niej pomidory - i tak dalej, aż będą składniki! Górną warstwę należy zakończyć zieloną mieszanką.
zalej pomidory solanką, dociśnij pokrywką lub talerzem z ładunkiem na wierzchu. Przykryj naczynia ręcznikiem lub gazą w kilku warstwach i pozostaw wszystko na tydzień. Po tygodniu pomidory są gotowe do spożycia.
dla wygodnego przechowywania lepiej jest umieścić pomidory w słoikach pod pokrywką i umieścić w chłodnym miejscu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Chrzanów - 49 kcal/100g
- Chrzan tarty z cytryną - 117 kcal/100g
- Chrzan tarty z czosnkiem - 72 kcal/100g
- Chrzan tarty stołowy - 117 kcal/100g
- Seler - 12 kcal/100g
- Korzenie selera - 32 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Musztarda jadalnia - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Liście wiśni - 0 kcal/100g
- Liście porzeczki - 0 kcal/100g