papryka Tarkin z kapustą
skład / składniki
30
porcje:
metoda gotowania
pieprz lekko naciąć na górze i sprawdzić robactwo. Umyć, blanszować, złożyć płasko w szeroki durszlak i pod prasę, aby szkło woda.
gdy papryka ostygnie, a woda spłynie, ułóż słoiki warstwami zmieszanymi z liśćmi kapusty, gdzieniegdzie wokół krawędzi słoika marchewki w pierścieniach-dla piękna. Na dnie słoików umieść kilka ząbków czosnku, suszone kwiatostany koperku, ziarna pieprzu.
w przypadku solanki wymieszaj sól i ocet z wodą, aż sól całkowicie się rozpuści. I wlej do nich słoiki z pieprzem.
pozostaw w ciemnym miejscu do fermentacji przez 10 dni. W razie potrzeby dodaj solankę.
po zwinięciu lub zamknięciu kapronową pokrywką.
pyszne i udane pikle!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g
- Pieprz Tarkin - 40 kcal/100g