smalec w słoiku do długotrwałego przechowywania
skład / składniki
20
porcje:
metoda gotowania
1. Pokrój tłuszcz na kawałki, zeskrob skórę nożem. Teraz natrzyj każdy kawałek ząbkiem czosnku.
2. Na osobnym talerzu wymieszaj czerwony i czarny pieprz, sól. Zwiń każdy kawałek tłuszczu w powstałej mieszaninie.
3. Na dnie słoika kładziemy obrane ząbki czosnku, liść laurowy.
4. Następnie napełnij słoik smalcem.
5. Pokrywając pokrywką, pozostaw słoik na jeden dzień w temperaturze pokojowej.
6. Następnie wysyłamy słoik ze smalcem do lodówki na 4 dni.
czas minął-smalec jest gotowy, możesz skosztować!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wieprzowy - 871 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947 kcal/100g
- Skwarki wieprzowe - 895 kcal/100g
- Smalec - 797 kcal/100g
- Szpik - 658 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g