smalec w słoiku do długotrwałego przechowywania

słony smalec według sprawdzonego przepisu babci. Przyjeżdżając do wioski cieszyliśmy się nie tylko czystym powietrzem i rozdaniem, ale także smakołykami babci, wśród których były kromki chleba żytniego z solonym smalcem. Pyszne! Przepis został zachowany na dawno pożółkłych kartkach starego notatnika. Ostatnio próbowałem to powtórzyć - wszystko okazało się dokładnie tak, jak u babci.
larisa.begAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 3 % 2 g
tłuszcze 96 % 75 g
węglowodany 1 % 1 g
677 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 5 D 15 min

1. Pokrój tłuszcz na kawałki, zeskrob skórę nożem. Teraz natrzyj każdy kawałek ząbkiem czosnku.

2. Na osobnym talerzu wymieszaj czerwony i czarny pieprz, sól. Zwiń każdy kawałek tłuszczu w powstałej mieszaninie.

3. Na dnie słoika kładziemy obrane ząbki czosnku, liść laurowy.

4. Następnie napełnij słoik smalcem.

5. Pokrywając pokrywką, pozostaw słoik na jeden dzień w temperaturze pokojowej.

6. Następnie wysyłamy słoik ze smalcem do lodówki na 4 dni.

czas minął-smalec jest gotowy, możesz skosztować!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wieprzowy - 871   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947   kcal/100g
  • Skwarki wieprzowe - 895   kcal/100g
  • Smalec - 797   kcal/100g
  • Szpik - 658   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g

Podobne przepisy