wędzony policzek

Zrób własne aromatyczne wędzone mięso! Policzek wędzony na zimno jest bardzo smaczny i aromatyczny i chociaż nie jest przygotowywany w tak szybki sposób, wynik jest tego wart. Spróbuj, nie pożałujesz!
ParslinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 5 g
tłuszcze 91 % 58 g
węglowodany 2 % 1 g
411 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 9 D 20 h 20 min

myjemy policzek pod bieżącą wodą, wkładamy do torby. W osobnym pojemniku rozcieńczamy sól wodą i wlewamy tam.

dodaj paprykę i liść laurowy, usuń powietrze do maksimum i hermetycznie Zamknij torbę, wyślij ją do lodówki na tydzień. W tym czasie obracamy 3-4 razy, aby policzek był odpowiednio nasączony solanką.

gotową marynowaną policzek kroimy na cztery części. Do każdego kawałka mocujemy linę i zawieszamy ją na około 7-8 godzin. W tym czasie cała wilgoć powinna całkowicie odparować, aby mięso było idealnie wędzone.

wędzimy policzek za pomocą generatora dymu (jest to możliwe w zwykłej wędzarni) na idealnie suchych zrębkach. Proces ten zajmie 12 godzin - 6 godzin każdego dnia z przerwą na nocną wentylację.

nie spieszymy się z jedzeniem gotowego mięsa, potrzebuje trochę więcej "odpoczynku" na świeżym powietrzu (możesz zostawić go na balkonie przez całą noc).

cierpliwie czekając na czas, pokrój wędzone policzki na małe cienkie plasterki i jedz z przyjemnością!

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Policzek wieprzowy - 494   kcal/100g

Podobne przepisy