skład / składniki
metoda gotowania
myjemy policzek pod bieżącą wodą, wkładamy do torby. W osobnym pojemniku rozcieńczamy sól wodą i wlewamy tam.
dodaj paprykę i liść laurowy, usuń powietrze do maksimum i hermetycznie Zamknij torbę, wyślij ją do lodówki na tydzień. W tym czasie obracamy 3-4 razy, aby policzek był odpowiednio nasączony solanką.
gotową marynowaną policzek kroimy na cztery części. Do każdego kawałka mocujemy linę i zawieszamy ją na około 7-8 godzin. W tym czasie cała wilgoć powinna całkowicie odparować, aby mięso było idealnie wędzone.
wędzimy policzek za pomocą generatora dymu (jest to możliwe w zwykłej wędzarni) na idealnie suchych zrębkach. Proces ten zajmie 12 godzin - 6 godzin każdego dnia z przerwą na nocną wentylację.
nie spieszymy się z jedzeniem gotowego mięsa, potrzebuje trochę więcej "odpoczynku" na świeżym powietrzu (możesz zostawić go na balkonie przez całą noc).
cierpliwie czekając na czas, pokrój wędzone policzki na małe cienkie plasterki i jedz z przyjemnością!
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Policzek wieprzowy - 494 kcal/100g