smalec w słoiku z gorącą solanką
skład / składniki
10
porcje:
metoda gotowania
Przygotuj składniki:
- czosnek obieramy, kroimy w plasterki;
- smalec kroimy na kawałki.
włóż warstwę smalcu, kilka ziaren pieprzu, liść laurowy, trochę czosnku do słoika. W ten sposób napełniamy słoik do góry, ostatnim etapem będą również przyprawy w postaci czosnku, ziaren pieprzu, lavrushki i suszonego koperku.
zagotuj wodę z dodatkiem czerwonej papryki i soli. Wlej tłuszcz, aby był całkowicie pokryty solanką. Zamknij pokrywkę i pozostaw w temperaturze pokojowej na 6-7 dni, po czym spuść solankę i schłodź smalec w lodówce.
spróbuj, okazało się bardzo smaczne!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wieprzowy - 871 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947 kcal/100g
- Skwarki wieprzowe - 895 kcal/100g
- Smalec - 797 kcal/100g
- Szpik - 658 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g