smalec w słoiku z gorącą solanką

pachnący, pyszny smalec. Spróbuj gotować! Dowiedziałem się o metodzie gotowania solonego tłuszczu w gorącej solance od dobrego przyjaciela. To ulubiona uczta jej męża. Próbowałem gotować sam, ponieważ przepis jest prosty, a wynik jest bardzo interesujący. I wiesz, podobało nam się! Cała rodzina doceniła, w tym starsze pokolenie)
TatkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 4 % 1 g
tłuszcze 89 % 25 g
węglowodany 7 % 2 g
240 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 7 D 30 min

Przygotuj składniki:
- czosnek obieramy, kroimy w plasterki;
- smalec kroimy na kawałki.

włóż warstwę smalcu, kilka ziaren pieprzu, liść laurowy, trochę czosnku do słoika. W ten sposób napełniamy słoik do góry, ostatnim etapem będą również przyprawy w postaci czosnku, ziaren pieprzu, lavrushki i suszonego koperku.

zagotuj wodę z dodatkiem czerwonej papryki i soli. Wlej tłuszcz, aby był całkowicie pokryty solanką. Zamknij pokrywkę i pozostaw w temperaturze pokojowej na 6-7 dni, po czym spuść solankę i schłodź smalec w lodówce.

spróbuj, okazało się bardzo smaczne!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wieprzowy - 871   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947   kcal/100g
  • Skwarki wieprzowe - 895   kcal/100g
  • Smalec - 797   kcal/100g
  • Szpik - 658   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g

Podobne przepisy