Szybko solona cukinia

gotują się szybko, a z młodymi ziemniakami-niesamowity smak! Dlaczego nie zafundować sobie lekko solonej cukinii w sezonie, poza tym są one nie mniej zdrowe niż ogórki, a nawet znacznie smaczniejsze.
LucyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 3 g
15 kcal
IG: 67 / 0 / 33

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 12 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Młoda cukinia (nie można jej obrać) pokroić w plasterki lub jeśli duża cukinia jest półokrągła. Następnie ułóż pokrojoną cukinię warstwami w przygotowanym pojemniku, przesuwając każdą warstwę cukinii ziołami i posiekanym czosnkiem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj solankę z wody, soli i cukru, zagotuj. Cukinię zalać gorącą solanką, schłodzić i wstawić do lodówki na 12 godzin. Po 12 godzinach lekko solona cukinia będzie gotowa.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Chrzanów - 49   kcal/100g
  • Chrzan tarty z cytryną - 117   kcal/100g
  • Chrzan tarty z czosnkiem - 72   kcal/100g
  • Chrzan tarty stołowy - 117   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Młoda cukinia - 24   kcal/100g

Podobne przepisy