smalec w słoiku w solance z czosnkiem i liściem laurowym

spróbuj ugotować pyszny delikatny smalec! Sekret pysznego smalcu tkwi w odpowiedniej solance i jej przygotowaniu. Chcę ci powiedzieć, jak gotuję solankę, spróbuj i ciesz się wynikiem.
ParslinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 3 % 1 g
tłuszcze 93 % 27 g
węglowodany 3 % 1 g
245 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 4 D 50 min

1. Lepiej jest wziąć tłuszcz, który nie jest cienki, niech będzie grubszy. Pokrój kawałek smalcu na paski o grubości około 2 cm.

2. Wlej wodę do rondla, zagotuj, a następnie pozwól jej ostygnąć do 40 stopni. Dodaj sól, dodaj liść laurowy i ziarna pieprzu. Mieszaj, aż sól się rozpuści.

3. Czosnek obrać, pokroić w plasterki.

4. W słoiku połóż kawałki smalcu pionowo, włóż talerze czosnku, zalej solanką z patelni (pozostaw resztki soli kamiennej na patelni).

5. Zamknij słoik pokrywką i pozostaw w ciepłym miejscu na 2 dni, po czym moczyć przez kolejne dwa dni w lodówce.

6. To koniec gotowania! Pyszny smalec w solance jest gotowy. Wyjmij kawałki ze słoika i pokrój w cienkie plasterki.

taki smalec jest pyszny do podania z marynowaną cebulą.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wieprzowy - 871   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947   kcal/100g
  • Skwarki wieprzowe - 895   kcal/100g
  • Smalec - 797   kcal/100g
  • Szpik - 658   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy