skład / składniki
metoda gotowania
1. Lepiej jest wziąć tłuszcz, który nie jest cienki, niech będzie grubszy. Pokrój kawałek smalcu na paski o grubości około 2 cm.
2. Wlej wodę do rondla, zagotuj, a następnie pozwól jej ostygnąć do 40 stopni. Dodaj sól, dodaj liść laurowy i ziarna pieprzu. Mieszaj, aż sól się rozpuści.
3. Czosnek obrać, pokroić w plasterki.
4. W słoiku połóż kawałki smalcu pionowo, włóż talerze czosnku, zalej solanką z patelni (pozostaw resztki soli kamiennej na patelni).
5. Zamknij słoik pokrywką i pozostaw w ciepłym miejscu na 2 dni, po czym moczyć przez kolejne dwa dni w lodówce.
6. To koniec gotowania! Pyszny smalec w solance jest gotowy. Wyjmij kawałki ze słoika i pokrój w cienkie plasterki.
taki smalec jest pyszny do podania z marynowaną cebulą.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wieprzowy - 871 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947 kcal/100g
- Skwarki wieprzowe - 895 kcal/100g
- Smalec - 797 kcal/100g
- Szpik - 658 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g