Przygotuj szczyty, buraki lub marchewki na zimę na różne sposoby. Najczęstsze to marynowanie i zamrażanie. Niektóre gospodynie domowe ćwiczą solenie: liście są krojone na kawałki, a następnie układane warstwami w suchym słoiku, przeplatane solą. Taki przedmiot jest przechowywany w chłodnym, suchym miejscu i jest stosowany głównie w barszczach. Możesz jednak usunąć nadmiar soli, myjąc liście w wodzie przez durszlak. Następnie wierzchołki buraków można wykorzystać jako nadzienie w ciastach, ciastach.
pięć najczęściej używanych składników w przepisach na wierzchołki na zimę:
Produkt | kalorie kcal w 100g | białka G w 100g | tłuszcze G w 100g | węglowodany G w 100g |
---|---|---|---|---|
marchewkowe blaty | 35 | 0.6 | 0.1 | 5.3 |
cukier | 398 | 0 | 0 | 99.7 |
pomidory | 23 | 1.1 | 0.2 | 3.8 |
buraki | 12 | 1.5 | 0.2 | 5 |
ocet | 11 | 0 | 0 | 3 |
buraki można gotować przez kilka minut przed wirowaniem. Ładniej wyglądają poszczególne półfabrykaty: & bdquo;wierzchołki & rdquo; i„korzenie & rdquo;. Gęstsze łodygi oddzielają się od miękkich liści i zwijają w innych słoikach. Jeśli łodygi są delikatne i soczyste, nie musisz nic z nimi robić - możesz włożyć je do słoików i zalać gorącą marynatą. Zaleca się ostrzejsze łodygi zalać wrzącą wodą przez trzy minuty. Warto również zalać wrzącą wodą zbyt brudne szczyty.
wierzchołki marchwi są zbierane na zimę do celów leczniczych i do innych konserw lub potraw. W pierwszym przypadku lepiej jest wysuszyć, przechowywać w gęstych suchych słoikach, a następnie zaparzyć na nim wywary i herbatę. W drugim przypadku wierzchołki można posolić i dodać zamiast soli. Dobrym pomysłem jest również przechowywanie go zamrożonego. Będzie to wymagało tylko czystych plastikowych torebek i zamrażarki.
pięć najszybszych przepisów na przygotowanie blatów na zimę:
nazwa potrawy | Czas gotowania | kalorie kcal w 100g | oceną użytkowników |
---|---|---|---|
Jak zamrozić surowe buraki i buraki na zimę | 20 min | 35 | +9 |
marchewka z ziołami i koperkiem na zimę | 25 min | 24 | +20 |
mrożona mieszanka marchwi i buraków | 25 min | 24 | +15 |
marynowane buraki i marchewki | 35 min | 62 | +27 |
dressing Barszczowy z marchwi i szczawiu | 35 min | 19 | +21 |
porady i wskazówki:
- oddziel liście i ogonki przy wierzchołkach buraków i zwiń je oddzielnie
- marynowane liście buraka są doskonałym składnikiem sałatek
- liście buraków są dobre do owijania gołąbków
- herbata z suszonej marchwi jest dobrym lekarstwem na obrzęki