skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Najlepsze sposoby na zachowanie zieleni marchewki na zimę to zamrażanie i suszenie. Do zbioru musisz zbierać zielone marchewki do połowy czerwca, z reguły w okresie przerzedzania marchwi, kiedy wierzchołki są jeszcze młode, zielone, bez żółtych liści, soczyste i bogate w witaminy.
Krok 2:
Oddziel wierzchołki marchwi od roślin okopowych, dobrze spłucz pod bieżącą wodą i połóż na bawełnianej szmatce do wyschnięcia. Gdy woda z zieleni zostanie wchłonięta przez tkaninę, warzywa kroimy nożyczkami lub nożem na małe kawałki, które następnie będą wygodne do użycia zgodnie z przeznaczeniem do dodawania do żywności lub przygotowywania herbaty, wywarów.
Krok 3:
Luźno układamy zielenie na czystym papierze w zaciemnionym, wentylowanym miejscu. Ale nie jest możliwe, aby bezpośrednie światło słoneczne padało na zielenie podczas suszenia. Okresowo warzywa należy obracać, aby równomiernie wysychały i nie były pokryte pleśnią.
Krok 4:
Oprócz suszenia wierzchołki marchwi są zamrażane. Aby to zrobić, myj również warzywa, susz papierowymi lub bawełnianymi ręcznikami. Drobno posiekaj marchewki nożem, równomiernie i luźno połóż na talerzach lub w płaskich pojemnikach, Wyślij do zamrażarki na pół godziny. Należy to zrobić, aby warzywa nie zamarzły w jednym dużym kawałku, a zimą wygodnie było wziąć je w małych częściach do gotowania.
Krok 5:
Gdy zielenina stwardnieje, zdejmij ją z podłoża i przenieś do pojemników lub toreb do długotrwałego przechowywania w zamrażarce. Zimą mrożone wierzchołki marchwi można wykorzystać do przygotowania sałatek, dodać do zup lub smażonego gulaszu warzywnego. Takie warzywa nie wpływają szczególnie na smak, ale danie jest znacznie zdrowsze. Wywary, herbaty są wytwarzane z suchych wierzchołków marchwi. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchewkowe blaty - 35 kcal/100g