Jak zastąpić ser śmietankowy w domu
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Zamrozić kefir w naczyniu, które będzie pasować do twojego sita. Jeśli kupisz kefir w półlitrowych torebkach, możesz zamrozić je bezpośrednio, a następnie pokroić.
Krok 2:
Gdy kefir zamarznie, weź duży rondel, umieść w nim Sito z gazą w 4 warstwach.
Krok 3:
Połóż mrożony kefir na gazie. Teraz musisz poczekać, aż kefir się stopi.
Krok 4:
Następnie przykryj gazą i dociśnij małą prasą. Możesz zrobić węzły z gazy i zawiesić kefir, aż płyn całkowicie spłynie. Po opróżnieniu skrzep można lekko wycisnąć.
Krok 5:
W rezultacie 1 litr kefiru dał 230 gramów Delikatnego serka śmietankowego. Teraz Można go posolić, osłodzić, podpiekać, dodać pokruszony koperek itp.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g