Jak zastąpić ser śmietankowy w domu

Jak zrobić Analog serka śmietankowego w domu? Łatwe! Sam pomysł budżetowy wynikał z jego wysokich kosztów. Taki ser zawsze będzie miał podstawowy smak produktu, z którego jest zrobiony. Im wyższa zawartość tłuszczu w kefirze, tym smaczniejszy kefir, tym smaczniejszy będzie ser. Bez smaku produkty nie dają pysznego sera. Możesz zrobić to z ryazhenka, wtedy ser będzie miał smak roztopionego mleka. Możesz użyć mieszanki tych kwaśnych produktów mlecznych.
11topcomAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 3 g
tłuszcze 13 % 1 g
węglowodany 50 % 4 g
38 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 d
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Zamrozić kefir w naczyniu, które będzie pasować do twojego sita. Jeśli kupisz kefir w półlitrowych torebkach, możesz zamrozić je bezpośrednio, a następnie pokroić.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Gdy kefir zamarznie, weź duży rondel, umieść w nim Sito z gazą w 4 warstwach.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Połóż mrożony kefir na gazie. Teraz musisz poczekać, aż kefir się stopi.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie przykryj gazą i dociśnij małą prasą. Możesz zrobić węzły z gazy i zawiesić kefir, aż płyn całkowicie spłynie. Po opróżnieniu skrzep można lekko wycisnąć.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W rezultacie 1 litr kefiru dał 230 gramów Delikatnego serka śmietankowego. Teraz Można go posolić, osłodzić, podpiekać, dodać pokruszony koperek itp.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g

Podobne przepisy