sorbet z czarnej porzeczki
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
1. Zagotuj syrop. Aby to zrobić, wymieszaj wodę i cukier puder i zagotuj, mieszając. Niech ostygnie przez 15 minut.
2. Posortuj jagody czarnej porzeczki i umyj. Napełnij je syropem i pozostaw na 5-7 minut (musisz zmiękczyć jagody). Odłóż na sito, przetrzyj przez nie porzeczki i dodaj sok z cytryny.
3. Wlać powstały puree do płytkiego naczynia i zamrozić w zamrażarce. Sorbet mieszam raz na pół godziny. Jest to konieczne, aby deser okazał się bez lodu, był lżejszy i bardziej przestronny.
4. Przed podaniem pozwól przysmakowi lekko się rozmrozić.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Woda - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Porzeczka czarna - 38 kcal/100g
- Porzeczka czarna świeżo mrożona - 44 kcal/100g