sorbet z czarnej porzeczki

chcesz odświeżyć się w letni dzień pysznym sorbetem? Przygotuj! Jaki pyszny ten sorbet jagodowy! Uwielbiam delektować się nim po obiedzie lub kolacji, a dzieci uwielbiają go o każdej porze dnia jako popsicles. Pyszne, poza tym bez konserwantów i barwników. A dla siebie i męża w procesie gotowania dodaję Likier do przecieru jagodowego.
Elena ElenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 4 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 96 % 23 g
84 kcal
IG: 29 / 0 / 71

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h 35 min

1. Zagotuj syrop. Aby to zrobić, wymieszaj wodę i cukier puder i zagotuj, mieszając. Niech ostygnie przez 15 minut.
2. Posortuj jagody czarnej porzeczki i umyj. Napełnij je syropem i pozostaw na 5-7 minut (musisz zmiękczyć jagody). Odłóż na sito, przetrzyj przez nie porzeczki i dodaj sok z cytryny.
3. Wlać powstały puree do płytkiego naczynia i zamrozić w zamrażarce. Sorbet mieszam raz na pół godziny. Jest to konieczne, aby deser okazał się bez lodu, był lżejszy i bardziej przestronny.
4. Przed podaniem pozwól przysmakowi lekko się rozmrozić.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Porzeczka czarna - 38   kcal/100g
  • Porzeczka czarna świeżo mrożona - 44   kcal/100g

Podobne przepisy