sorbet cytrynowy

zaskakująco orzeźwiający Włoski deser! Spróbuj! Latem naprawdę chcę się odświeżyć. Sorbet to niesamowity deser. To taki przysmak, z którym można improwizować. Ja na przykład czasami dodaję jakiś napój alkoholowy, dosłownie łyżkę stołową, wtedy smak okazuje się jeszcze ciekawszy. Oczywiście nie oferuję dzieciom deseru z wódką:) ale dorośli goście są zawsze zachwyceni.
Emiliya IQAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 55 g
221 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 7 d 20 min

1. Wymieszaj cukier, skórkę i sól, aż będzie gładka. Przerywam blenderem.
2. Dodaj wodę i sok i ubijaj, aż cukier się rozpuści.
3. Wlej bitą mieszaninę do pojemnika, przykryj folią spożywczą i włóż do zamrażarki na 4 godziny.
4. Wyjmij lód cytrynowy z zamrażarki i wymieszaj w blenderze.
5. Zamrażaj przez kolejne 3 godziny, od czasu do czasu mieszając (raz na pół godziny do godziny).

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g

Podobne przepisy