stroganina z pelamidy

pyszna przekąska! Przygotowuje się szybko-wynik jest niesamowity! Niedawno odwiedziłem i pomogłem gospodyni w kuchni, poznałem pelamidę. Bardzo podobała mi się ryba, a przepis łatwo zapamiętać. Tydzień później chciałem jakoś urozmaicić kuchnię... A teraz-pelamida jest gotowa!
LenochkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 89 % 8 g
33 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 40 min

zaczynamy od wykonania nacięcia wokół głowy pelamidy. Usuń skórę i pokrój mięso ryby na cienkie talerze. Jeśli ryba zostanie zamrożona do stanu kamienia, znacznie łatwiej będzie ją cienko pokroić, ale plastry mogą pęknąć podczas strugania. Dlatego lepiej jest trochę rozmrozić pelamid (dosłownie 15-20 minut).

kładziemy rybę na talerzu i kładziemy cebulę pokrojoną w pierścienie na wierzchu. Sól i pieprz w razie potrzeby. Posyp rybę sokiem z cytryny i delikatnie wymieszaj. Do dekoracji można użyć drugiej połowy cytryny.

Pelamida jest gotowa do spożycia! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g

Podobne przepisy