stroganina z pelamidy
skład / składniki
12
porcje:
metoda gotowania
zaczynamy od wykonania nacięcia wokół głowy pelamidy. Usuń skórę i pokrój mięso ryby na cienkie talerze. Jeśli ryba zostanie zamrożona do stanu kamienia, znacznie łatwiej będzie ją cienko pokroić, ale plastry mogą pęknąć podczas strugania. Dlatego lepiej jest trochę rozmrozić pelamid (dosłownie 15-20 minut).
kładziemy rybę na talerzu i kładziemy cebulę pokrojoną w pierścienie na wierzchu. Sól i pieprz w razie potrzeby. Posyp rybę sokiem z cytryny i delikatnie wymieszaj. Do dekoracji można użyć drugiej połowy cytryny.
Pelamida jest gotowa do spożycia! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g