Sorbe truskawkowa na zimę

świetny deser zapewni uczucie lata nawet w najcięższą zimę. prostota + smak! Od wielu lat zbieram taki sorbe, używamy go głównie jako lody truskawkowe, a także na twaróg, jako dodatek do jogurtów. Niesamowicie aromatyczny i pyszny. Ważne, że aromat truskawek pozostaje do wiosny, chyba że zjesz go wcześniej; -)
LucyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 45 g
182 kcal
IG: 9 / 0 / 91

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
przygotowanie jest bardzo proste. Umyj truskawki, usuń łodygi. Rozłóż truskawki w robocie kuchennym, przykryj cukrem i ubij przez 2-3 minuty, aż cukier się rozpuści. Następnie wlej powstałą mieszaninę do pojemnika, przykryj pokrywką i włóż do lodówki, aż całkowicie zamarznie. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g

Podobne przepisy