carpaccio cielęce po sycylijsku
skład / składniki
3
porcje:
metoda gotowania
ponownie czytając stary włoski magazyn, zatrzymałem wzrok na sycylijskim przepisie na cielęcinę Carpaccio i natychmiast odłożyłem go nie tylko na pamięć, ale także na pamięć mojego telefonu komórkowego, tylko na wszelki wypadek. Często tego nie gotuję, zbyt specyficzne Jedzenie i tylko dla koneserów surowego mięsa. Ale w święta z pewnością staram się, aby to jedzenie zajmowało swoje miejsce na środku stołu, a kto chce, z pewnością spróbuje. W końcu sushi jest teraz ulubionym masowym jedzeniem, dlaczego nie zjeść surowego mięsa. Zwłaszcza, że naprawdę niesamowite pyszne. Zaczynam od zamrożenia cielęciny do -18 C. Następnie kroję surowe lody na cienkie krótkie paski. Następnie polewam go świeżym sokiem wyciśniętym z całej cytryny i oliwą z oliwek. A potem posypuję parmezanem startym na drobnej tarce. Spieszę szybko podać jedzenie do stołu, dekorując je fioletową trawą bazalikową. Po dziesięciu minutach pozostaje tylko zdecydować, czyja jest dziś kolej na zmywanie naczyń. Zwykle ta rola spoczywa na tych, którzy nigdy nie odważyli się skosztować carpaccio po sycylijsku.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Cielęcina-mostek - 213 kcal/100g
- Polędwica cielęca - 158 kcal/100g
- Cielęcina-noga - 161 kcal/100g
- Cielęcina-szynka - 108 kcal/100g
- Kotlet cielęcy z kością - 188 kcal/100g
- Sznycel cielęcy - 162 kcal/100g
- Cielęcina-część grzbietowa - 210 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g