skład / składniki
metoda gotowania
przed rozpoczęciem gotowania bakłażana zgodnie z tym przepisem należy je umyć tak dokładnie, jak to możliwe, a następnie wytrzeć do sucha.
rozłóż przygotowane bakłażany na blasze do pieczenia i wyślij do piekarnika.
musisz gotować bakłażany w ten sposób, aż będą całkowicie miękkie.
ostrożnie zdejmij skórę z gorących bakłażanów, trzymając je za sadzonki.
z obranych bakłażanów całkowicie odetnij ogony.
gotowe do zamrożenia bakłażany układamy w workach z celofanu. Najwygodniej jest rozłożyć trzy rzeczy, aby zimą wygodniej było je zdobyć, rozmrozić i ugotować.
mrożone bakłażany można łatwo rozmrozić w kuchence mikrofalowej, nie tracąc kształtu. Ponadto po rozmrożeniu pozostają twarde.
z takich bakłażanów możesz zrobić pyszną sałatkę lub po prostu usmażyć cebulę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Bakłażany - 24 kcal/100g