lody truskawki w czekoladzie

bardzo smaczne lody, a także zdrowe!
Nastya MichajlinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 9 g
tłuszcze 34 % 13 g
węglowodany 42 % 16 g
214 kcal
IG: 13 / 0 / 88

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 15 min

umyj truskawki, odetnij liście, zmiksuj je mikserem lub blenderem. Rozpuść czekoladę w łaźni wodnej. Dodaj puree truskawkowe i rozpuszczoną czekoladę do twarogu, mikserem wymieszaj składniki, aż będą gładkie. Wlać do formy, włożyć do zamrażarki, aż całkowicie stwardnieje, okresowo wyjmując lody dokładnie mieszając, aby nie powstały kryształki lodu. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g

Podobne przepisy