skład / składniki
gotowanie krok po kroku
lody są przygotowywane na bazie angielskiego kremu:
1. Ubij trzepaczką żółtka z cukrem w misce, aż masa stanie się biała i zgęstnieje.
2. Pokrój strąki wanilii wzdłuż, wyciągnij nasiona.
3. W rondlu zagotuj mleko z dodatkiem strąków i nasion wanilii.
4. Gdy tylko mleko się zagotuje, wyciągamy strąki wanilii, których już nie potrzebujemy, powoli wlewamy je do żółtek, stale mieszając trzepaczką.
5. Wlej mieszaninę jajek i mleka do rondla, gotuj na małym ogniu przez kolejne 5-10 minut, stale mieszając trzepaczką. Gotowość do sprawdzenia jest następująca: zanurz drewnianą łyżkę w śmietanie i wyjmij. Jeśli przeciągniesz palcem po łyżce, a ślad nie wypełni się płynem, krem jest gotowy.
zapobiegamy przegrzaniu i zagotowaniu zwłaszcza, w przeciwnym razie żółtka się zsiadną.
6. Zdejmij krem z ognia, wymieszaj z 20% śmietaną. Krem jest gotowy.
7. Ubij śmietanę 33% na miękkie szczyty.
8. Schłodzić patelnię z angielskim śmietaną w łaźni lodowej, ciągle mieszając.
9. Dodaj bitą śmietanę do Angielskiej śmietany, dobrze wymieszaj, aż będzie gładka.
10. Zamrozić mieszaninę w maszynie do lodów. Jeśli nie, zrób to tak, jak ja: wlej mieszaninę do płaskich pojemników i włóż do zamrażarki, ubijaj co godzinę blenderem zanurzeniowym, aż mieszanina zgęstnieje i stanie się jednorodna. Następnie przenieś do pojemnika i zamknij pokrywkę i włóż do zamrażarki na noc, aż całkowicie stwardnieje.
następnego dnia możesz cieszyć się pysznymi kremowymi lodami waniliowymi.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Śliwka - 42 kcal/100g
- Śliwka świeżo mrożona - 52 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wanilia - 288 kcal/100g
- Surowy orzech Kalifornijski - 629 kcal/100g
- Pistacje - 638 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Gofry - 350 kcal/100g