domowe lody waniliowe w blenderze

nie ma nic lepszego w upalny dzień niż lody zrobione w domu! Szybko i smacznie! Nie trudne do przygotowania i bardzo smaczne lody!
Dot (Varia)Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 4 g
tłuszcze 27 % 13 g
węglowodany 65 % 32 g
223 kcal
IG: 9 / 0 / 91

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 12 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.

lody są przygotowywane na bazie angielskiego kremu:
1. Ubij trzepaczką żółtka z cukrem w misce, aż masa stanie się biała i zgęstnieje.
2. Pokrój strąki wanilii wzdłuż, wyciągnij nasiona.
3. W rondlu zagotuj mleko z dodatkiem strąków i nasion wanilii.
4. Gdy tylko mleko się zagotuje, wyciągamy strąki wanilii, których już nie potrzebujemy, powoli wlewamy je do żółtek, stale mieszając trzepaczką.
5. Wlej mieszaninę jajek i mleka do rondla, gotuj na małym ogniu przez kolejne 5-10 minut, stale mieszając trzepaczką. Gotowość do sprawdzenia jest następująca: zanurz drewnianą łyżkę w śmietanie i wyjmij. Jeśli przeciągniesz palcem po łyżce, a ślad nie wypełni się płynem, krem jest gotowy.
zapobiegamy przegrzaniu i zagotowaniu  zwłaszcza, w przeciwnym razie żółtka się zsiadną.
6. Zdejmij krem z ognia, wymieszaj z 20% śmietaną. Krem jest gotowy.
7. Ubij śmietanę 33% na miękkie szczyty.
8. Schłodzić patelnię z angielskim śmietaną w łaźni lodowej, ciągle mieszając.
9. Dodaj bitą śmietanę do Angielskiej śmietany, dobrze wymieszaj, aż będzie gładka.
10. Zamrozić mieszaninę w maszynie do lodów. Jeśli nie, zrób to tak, jak ja: wlej mieszaninę do płaskich pojemników i włóż do zamrażarki, ubijaj co godzinę blenderem zanurzeniowym, aż mieszanina zgęstnieje i stanie się jednorodna. Następnie przenieś do pojemnika i zamknij pokrywkę i włóż do zamrażarki na noc, aż całkowicie stwardnieje.
następnego dnia możesz cieszyć się pysznymi kremowymi lodami waniliowymi.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Śliwka - 42   kcal/100g
  • Śliwka świeżo mrożona - 52   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wanilia - 288   kcal/100g
  • Surowy orzech Kalifornijski - 629   kcal/100g
  • Pistacje - 638   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Gofry - 350   kcal/100g

Podobne przepisy